fallback

Инвестират 65 млн. евро в нови летищни терминали във Варна и Бургас

Предстои да бъде организиран търг за избор на проектант

13:08 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", ще инвестира общо около 65 млн. евро в строителството на нови терминали на двете летища, е съобщил днес във Варна главният технически директор на компанията Карл Май, цитиран от БТА.

От тях за Бургас предвидената инвестиция е около 36 млн. евро, а за варненското летище - 29 млн. евро. Още 7 млн. евро ще отидат за изготвяне и управление на проектите.

В момента е завършена концепцията за дизайн на двете сгради. На тази база ще бъде организиран търг за избор на проектант. Очакванията са търгът да бъде обявен до края на месеца, е казал още Май. Според него началото на строителните дейности ще е в средата на следващата година. По думите му, двата терминала ще бъдат завършени през 2011 г.

Заради строителството на новите терминали се налага да бъдат разрушени някои сгради на двете летища.

Карл Май е отбелязал, че летището в Бургас се нуждае и от нова административна сграда. В Бургас се предвижда още изграждането на склад, а във Варна - нова сграда за поддръжката и нов подход към охраняемите и обществените зони. Предвидено е и на двете летища да бъдат рехабилитирани пистите, като във Варна това вече е започнало.

Концесионерът е започнал и изпълнението на проект за двете летища за подмяна на оборудването за електрозахранване и изграждане на нова разпределителна подстанция, което ще струва около 8,2 млн. лева.

Директорът на летище Варна Димитър Костадинов пък е съобщил, че от началото на годината досега през летището са преминали общо 1 105 000 пътници, като най-голям е броят на руските туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
fallback