fallback

Бизнесът подкрепя предлагания от правителството бюджет 2009

Работодателите са подкрепили единната ставка на ДДС, а не диференцираната

17:45 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът подкрепя като цяло макро рамката на бюджет 2009, каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев след проведената днес среща между бизнеса и министрите Пламен Орешарски, Петър Димитров и Петър Мутафчиев.

На срещата бяха обсъдени бюджет 2009 и направленията за изразходване на тазгодишния излишък.

Работодателите са подкрепили единната ставка на ДДС, а не диференцираната, както предлагаха наскоро някои сектори, тъй като при диференцирана ставка има опасност от разрастване на сивата икономика.

От страна на бизнеса предлагат също да се промени методиката на изчисляване на данък смет, т.е. тя да не е според площта на сградите, а в зависимост от обема на изхвърления боклук.

Другото основно предложение на бизнеса е да се увеличат драстично данъчните оценки на недвижимите имоти, защото по този начин ще излязат на светло оборотите от сектора на недвижимите имоти, но от друга страна да се намалят данъчните ставки на имотите, така че като цяло този вид данък да остане същият.

Като проблем бизнесът открои недостига в някои сектори на квалифицирана работна сила, а в други, като например строителството – на работници. В тази връзка беше предложено да се опрости процедурата за внос на строителни работници от страни извън ЕС.

Според прогнозните изчисления на Министерство на финансите фактическият излишък, който може да бъде харчен над заделените 3 на сто, в края на годината ще бъде около 1,2 млрд. лв., като бизнесът предлага основно той да бъде изхарчен за инфраструктура.

Работодателите посочиха, че са против всякакви социални плащания както от бюджета, така и от излишъка за подпомагане на хора в работоспособна възраст, които са главно нискоквалифицирани или без образование.

В тази връзка присъстващите на срещата министри съобщиха, че има предложение периодът на плащанията за безработни да бъде намален догодина от 12 месеца на 6 месеца.

От БСК предложиха също така всички административни структури, които се занимават с разпределение на публични средства, в това число и тези от европейските фондове, да бъдат сертифицирани по стандарта ISO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
fallback