fallback

Софийският боклук тръгва за чужбина?

МОСВ ще направи всичко възможно боклукът да не се изнася в чужбина, като изпрати писма до други общини в страната с регионални депа

15:37 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ако всички български общини откажат, ще се премине към варианта балираните отпадъци на София да се обезвреждат зад граница, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, цитиран от БТА.

Според разчетите на министерството обезвреждането на тон отпадъци в заводи за изгаряне в Австрия или в Германия ще струва около 200 евро на тон заедно с транспорта, който вероятно ще бъде железопътен.

МОСВ обаче ще направи всичко възможно боклукът да не се изнася в чужбина, като изпрати писма до други общини в страната с регионални депа с искане за приемане на софийските битови отпадъци.

Георгиев не коментира кои са тези депа и колко общо са заради очакваните негативни реакции. Той уточни, че ще се преговаря с общините, в които са депата, за приемането на общия обем от около 600 хил. т натрупани бали в София.

През миналата седмица пет общини отказаха да приемат столичните бали. Според Георгиев решението е взето автономно и с тях не е воден пазарлък.

По думите на Георгиев малко вероятно е евентуалните разходи за обезвреждане на боклука в чужбина да могат да се поемат само от Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 05.09.22 г.
fallback