fallback

Най-много незаконни общински такси – в Софийска област

Столичната община не е сред местните администрации, които събират незаконни такси

15:07 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-много общини, които са въвели незаконни такси за за регистриране на обекти за търговска дейност, има на територията на Софийска област, следват област Пловдив (18 общини), Благоевград (14) и Бургас (13). Това стана ясно от внесения от министрите Николай Василев и Гергана Грънчарова в прокуратурата списък с 99 общини, които незаконно събират такси.

Според сигнала на двамата министри незаконният режим, при който се събират различни такси в различните общини, има различни имена. Таксите варират между 1,5 лв. и 250 лв. Освен това трябва да се предоставят различен брой документи, а разглеждането става дори в срок до един месец. Съществуват и глоби от 2 до 10 хиляди лева в случай на неизпълнение на задължението за регистрация в част от общините.

Столичната община не е сред местните администрации, които събират незаконни такси, сочи справката на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, пречката за упражняване на стопанската професия трябва да се неутрализира. До 2011 г. България трябва да намали до 25 на сто административната тежест.

За 3 месеца 29 общини доброволно са премахнали вземането на подобни такси, а около 50 са обещали да го премахнат.

Ако тези общини, които днес бяха дадени на прокуратурата, не премахнат режима, той ще им бъде премахнат служебно, заяви Николай Василев.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че да се плащат такси от подобен тип е предпоставка за корупция, а ако таксите са и незаконни, е ненормално. Велчев допълни, че е разпоредил Върховната административна прокуратура да направи разширена проверка. Съдът е този, който ще каже дали тези такси са законни или не, коментира главният прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 26.08.22 г.
fallback