fallback

Половината от бюджетния излишък – за социална политика

Сред мерките в социалния пакет са допълнителни средства за най-слабите социални слоеве, както и безплатна почивка за пенсионерите

13:35 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Около половината от бюджетния излишък ще отиде за социална политика, каза премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Почти 210 млн. лв. ще струва на бюджетния излишък изпълнението на дейностите по социалния пакет, подготвян от правителството, който ще се изпълнява тази есен, посочи Масларова, цитирана от БТА.

Правителството предвижда да увеличи размера на енергийните помощи, да отпусне допълнителни средства за най-слабите социални слоеве, които да компенсират инфлацията, да предостави допълнителни средства за първокласници в социално слаби семейства, да индексира минимални пенсии и да осигури безплатна почивка за пенсионерите.

В сумата за социалния пакет не са включени средствата за коледните добавки за пенсионерите, каза Масларова. Премиерът съобщи, че добавките се очаква да са по-високи спрямо отпуснатите през миналата година 100 лева.

Премиерът не уточни размера на излишъка като процент от БВП, който се очаква в края на годината, но посочи, че изпълнението на мерките няма да наруши Закона за бюджета. Става дума за излишък, който е над планираните три процента, добави премиерът.

„Бюджетът ще бъде спазен, ще видим какво е изпълнението му в края на годината“, каза Станишев и уточни, че средства от излишъка ще бъдат предназначени и за инфраструктурни проекти.

Окончателното разпределение на излишъка ще стане след срещата на тройната коалиция в петък. Разпределянето на излишъка ще е приоритетно за социална политика и ще е съобразено с нуждите на другите сектори в държавата, допълни премиерът. Предвижда се това решение да се внесе за одобрение в парламента.

Размерът на енергийните помощи от 1 октомври тази година ще нарасне с около 60 на сто до 282 лева на домакинство. Актуализира се и границата за достъп до тези помощи с 20 на сто, добави премиерът. Мярката ще обхване около 360 000 домакинства.

С 25 на сто през тази година ще се увеличи еднократната помощ за първокласници от социалнослаби семейства и тя ще стане 150 лв., а не както досега 120 лв., каза премиерът. Министър Масларова посочи, че от тази мярка ще бъдат обхванати около 40 000 деца в близо 30 000 семейства. Трийсетте лева ще се дадат на родителите за допълнителни учебни помагала, които ще се изискват през тази година.

Ще има преизчисление на пенсиите за трудова дейност от 1 октомври 2008 г. на базата на средния осигурителен доход за 2007 г. в размер на 398 лева. Мярката ще обхване около 1,2 млн. пенсионери, които ще имат средно увеличение на пенсиите от 8,5 на сто.

Друга допълнителна мярка предвижда отпускането на еднократна помощ от 100 лева за 360 хил. семейства, които получават енергийни помощи. С това се цели те да не загубят покупателната си способност през зимния сезон спрямо предишни години.

Ще има и еднократна помощ за компенсиране на получаващите минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, които не са получили увеличение в резултат на преизчислението на пенсиите през октомври. Това са хора в най-ниските нива на пенсионната система, каза премиерът.

В социалния пакет се предвижда и възможността през тази година пенсионерите да могат десетина дни от средата на септември до началото на ноември безплатно да почиват на море или планина. От тази възможност ще могат да се възползват между три и пет хиляди души, каза премиерът. Масларова уточни, че цените на почивките са договорени с туроператорите на базата на разчети, като в услугата са включени и транспортните разходи за пенсионерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
fallback