fallback

МИЕ: Транзитните такси от преноса на газ ще отиват в Булгартрансгаз

Петър Димитров посочи, че напоследък има „дисбаланс между размера на цените, по които Булгартрансгаз купува на границата газа от Газпром и цените, по които той се продава на едро в страната”,

15:46 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Транзитните такси от преноса на природен газ би трябвало да отиват директно в Булгартрансгаз (едно от трите дружества на Булгаргаз холдинг, извършващо транзит на газ до съседните ни страни), а не както сега в Булгаргаз холдинг и след това да се преразпределят, защото така Булгартрансгаз понася финансови загуби, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти. 

Проверката по този въпрос от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е към края си и се очаква в близките дни решението по казуса да бъде обявено официално.

В тази връзка Димитров посочи, че напоследък има „дисбаланс между размера на цените, по които Булгартрансгаз купува на границата газа от Газпром и цените, по които той се продава на едро в страната”, т.е. първите цени са по-високи от вторите, а би трябвало да е обратното. Разликата се е компенсирала с част от транзитните такси за пренос през страната ни, по решение на Булгаргаз холдинг, вместо директно и изцяло да отива в Булгартрансгаз, и така се е извършвало преливане на средства от една дейност в друга.

Министърът не коментира размера на исканото от Булгаргаз увеличение на цената на газа за последното тримесечие на годината, което по предварителна информация е 30%, но посочи, че трябва да има корекция на цените. В близките дни предстои Булгаргаз да внесе официално в ДКЕВР, както е по закон, мотивирано предложение за цените на природния газ за периода октомври-декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 07.09.22 г.
fallback