fallback

Преглед на печата за 1 септември

08:05 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Всеки трети в трудоспособна възраст не работи

в. Дневник

Близо една трета от населението в трудоспособна възраст не работи въпреки глада за кадри във всички отрасли и постоянно намаляващата безработица. По данни на Националния статистически институт над 1.6 млн. души между 15 и 64 години не са заети и не са регистрирани в бюрата по труда. Около половината от тях учат, грижат се за малки деца или не ходят на работа поради други лични причини. Близо 340 хил. души са извън пазара, защото са в предпенсионна възраст, а 225 хил. - по здравословни причини. Т.нар. демотивирани са над 150 хил. Те искат да работят, но въпреки това не търсят място, защото не вярват, че ще намерят.

Коалицията решава как ще харчи излишъка

в. Новинар

В края на седмицата тройната коалиция ще решава как да бъде похарчен бюджетният излишък. До средата на годината приходите, събрани над предвиденото, бяха 4 милиарда лева. Според председателя на парламентарната група на БСП Ангел Найденов лидерите на БСП, ДПС и НДСВ ще дискутират и в детайли бюджета за следващата година. Найденов призна, че има разногласия в коалицията по повод на разходите за майчинството, здравеопазването и образованието.

Брюксел - последна надежда срещу строежите в Странджа

в. Дневник

Екоактивистите подготвят поредна жалба до Европейската комисия заради приетия нов общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Това стана ясно, след като на 29 август в Държавен вестник беше публикувана заповед на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, с която планът се одобрява и не се допуска обжалване. Той предвижда застрояване в парка "Странджа". Обсъждането на ОУП беше съпътствано от много протести на природозащитници, а публично съобщение, че министърът на околната среда Джевдет Чакъров е одобрил екооценките, нямаше.

Варненският владика ипотекира митрополията

в. Дневник

Митрополит Кирил е ипотекирал сградата на Варненската и Великопреславската митрополия срещу заем за откупуването на някогашния манастир "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав. Новината беше потвърдена от говорителя на епархийското настоятелство във Варна адвокат Веселин Панов. "Митрополията се обърна към банка и на базата на месечните си оборотни средства доказа, че може да погасява вноските по кредита за манастира", обясни той. Освен сградата на митрополията Кирил е ипотекирал и 4 дка дворно място в идеалния център на Варна. Според свещеници залагането на митрополитската резиденция е прецедент и е извършено в нарушение на устава на Българската православна църква.  

70 лева струва да паркираш пред дома си

в. Новинар

От 1 септември софиянци, живеещи в центъра, ще бъдат заставени да плащат 70 лева годишно, за да паркират пред дома си. Решението беше взето от общинския съвет в края на юли и трябва да влезе в сила от понеделник. В момента хората, които живеят на улици със „синя зона”, паркират колите си безплатно срещу адресна регистрация. Сега, за да спират колите си пред дома, софиянци ще плащат по 70 лева на година. Паркирането обаче ще може да става само в непосредствена близост до жилището, което са декларирали по постоянен адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 28.08.22 г.
fallback