fallback

До края на годината тръгва фериботът Варна - Кавказ

Предстои сформирането на работни групи от български и руски специалисти, които на място да изчислят дали двете пристанища са съотносими към параметрите на корабите

14:28 | 29.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината се очаква да започне работа фериботът Варна - Кавказ, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ към Министерство на транспорта Симеон Ананиев, цитиран от БТА.

Той бе сред участниците в организирания от Риа Новости видеомост между София и Москва на тема „Руско-българското сътрудничество в областта на транспортните превози“.

Според Ананиев реалистичният срок за тръгването на първия рейс на ферибота е до края на годината. Ръководителят на Федералната агенция за морски и речен транспорт на Руската федерация Александър Дивиденко съобщи, че това ще стане още през септември, но експертите от българска страна посочиха, че пристанище Варна не е приведено в готовност да посрещне авангардния кораб на ферибота и дори не се знаят точните му параметри.

Кораби се строят за пристанища, а не обратното, трябва да се опитаме с възможно по-малко инвестиции да постигнем по-голям ефект, каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Николай Апостолов по повод предположенията, че пристанище Варна ще трябва да се ремонтира, за да посрещне първия кораб на ферибота.

Преди години стокообменът по фериботната връзка България - Русия е достигал над 3 млн. т годишно, сочи статистиката на Министерството на транспорта. През 1988 г. например той е бил около 3,4 млн. т годишно, докато през 2007 г. обемът на транспортираните по море стоки е едва 200 хил. т. Стоките не изчезват, коментира Ананиев, просто се търси друг вид транспорт.

В най-скоро време предстои да се сформират работни групи от български и руски специалисти, които на място да изчислят дали двете пристанища - Варна и Кавказ, са съотносими към параметрите на корабите.

Правителството утвърди през април подписаната на 18 януари 2008 г. спогодба с Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ. Спогодбата е открита и дава възможност за присъединяването на трети държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
fallback