fallback

Цените на производител усилват ръста си до 13,1 на сто през юли

Запазва се тенденцията за спад на цените в производството на хранителни продукти на спрямо предходния месец

11:37 | 29.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общият индекс на цените на производител през юли 2008 г. спрямо предходния месец нараства с 2,3%, като в преработващата промишленост увеличението е с 1,0%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 13,1%, а в преработващата промишленост спрямо съответния месец на 2007 г. цените на производител нарастват с 13,9%.

За сравнение през юни общият индекс на цените на производител нарасна с 1,3% на месечна и с 12,7% на годишна база.

На месечна база през юли се увеличават цените при производството на тютюневи изделия - с 4,6%, при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 4,3%, при производството на химични продукти - с 2,3% и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1,9%.

При производството на хранителни продукти и напитки се отчита спад на цените от 0,3 на сто спрямо юни, а на годишна база е отчетен най-висок ръст от включените от НСИ икономически дейности – 18,5 на сто.

Значително е увеличението на годишна база и на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия - с 16,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2008 г. се увеличава с 2,9% спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост нарастването е с 1,2%, става ясно още от данните на НСИ.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 15,4%.

Увеличение на цените на месечна база има при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2,4%, производството на тютюневи изделия - с 2,3%, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 0,2%.

На годишна база в преработващата промишленост през юли цените на вътрешния пазар се увеличават със 17,7%, като най-значимо е увеличението при производството на хранителни продукти и напитки - с 18,6%.

От останалите дейности на преработващата промишленост по-голямо относително увеличение на цените спрямо юли 2007 г. има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 14%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12,8%, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника и производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9,3%, производството на химични продукти - с 8,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 8,6%, производството на обработени кожи; производството на изделия за пътуване, сарашки изделия и обувки - с 8,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
fallback