fallback

МИЕ: Бъдещата eкспортна агенция след няколко години може да стане частна

Първоначално „Бултрейд” ще предоставя на бизнеса безплатно по-голямата част от услугите си, като например маркетингово проучване

12:18 | 28.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Експортната агенция „Бултрейд”, която Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предвижда да бъде създадена през 2009 г., е възможно след няколко години да стане частна, каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Създаването на агенцията е предвидено в представената от МИЕ преди месец Експортна стратегия, която предстои след съответните обсъждания в окончателен вариант да бъде предоставена за одобрение от правителството и парламента.

В тази връзка в близко време предстои доуточняване и конкретизиране, вкл. чрез съответния нормативен документ, на дейността и функциите на експортната агенция. По думите на зам.-министъра опитът на развитите страни показва, че подобни агенции могат да бъдат както изцяло държавни (като в Япония), така и изцяло частни (като в Австрия), а също и със смесено участие (публично-частно партньорство).

Що се отнася до „Бултрейд”, агенцията ще бъде създадена като държавна, а по-нататъшния й път на развитие вероятно ще премине през държавно предприятие (например след 2-3 години), като е напълно възможно след 5-10 години тя да стане отчасти или изцяло частна.

Първоначално „Бултрейд” ще предоставя на бизнеса безплатно по-голямата част от услугите си, като например маркетингово проучване на определен регионален пазар в дадена страна или за определени стоки, списък с потенциални клиенти в чужбина и др. Подобни услуги обикновено струват по няколко хиляди евро.

След 3-4 години обаче повечето от услугите на „Бултрейд”, насочени към насърчаване на износа, ще станат платени, за да може агенцията частично да се самоиздържа. По международните стандарти се счита, че подобна агенция е много успешна, когато е в състояние да самофинансира 20-22% от дейността си.

Представителства на експортната агенция в чужбина - първите шест от които ще бъдат открити в Лондон, Франкфурт, Париж, Милано, Мадрид и Виена, могат да бъдат откривани по желание на бизнеса и в градове извън набелязаните 30 от МИЕ, стига бизнесът да финансира създаването им, отбеляза още Явор Куюмджиев.

За ефективността на работата на въпросните представителства на експортната агенция ще се съди по конкретни показатели, като засега се предвижда основните да бъдат броят на отправените запитвания от бизнеса, броят на получените отговори (в т.ч. маркетингови проучвания и др.) и съответно броят сключени сделки със съдействието на офисите на агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 30.08.22 г.
fallback