fallback

Ферхойген: Докладът на ЕК не е оценка, а моментна снимка на проблемите

Ако бяха изготвени такива доклади за всички страни от ЕС, можеше да се получат изненадващи резултати, успокои ни зам.-председателят на ЕК

16:37 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Докладът на Европейската комисия не трябва да се разглежда като оценка на досегашното членство на България в ЕС, а като моментна снимка, защото такъв доклад беше изготвен само за България и Румъния и съответно само на тези страни бяха посочени проблемите.

Това заяви зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген, който е на посещение у нас, след срещата си с вицепремиера Меглена Плугчиева, премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов.

„Ако бяха изготвени такива доклади за всички страни от ЕС, можеше да се получат изненадващи резултати“, допълни Ферхойген.

Последният доклад на ЕК е бил обсъден по същество при разговорите с българските представители на властта. По думите на Ферхойген корупцията, организираната престъпност, недостатъчният административен капацитет и необходимостта от реформи в съдебната система са проблеми, които се знаят от години и за решаването им правителството трябва да има подкрепата на цялото общество.

Европейската комисия търси съчетаване между въпросите, свързани с опазване на околната среда и съответно квотите за вредни емисии и необходимостта от развитие на икономиките на ЕС. Няма да се спира развитието на основополагащи отрасли, свързани с производството на алуминий, цимент и стомана, заяви Ферхойген в отговор на журналистически въпрос.

Ферхойген подчерта, че страната ни е много важен фактор за стабилността в Югоизточна Европа, особено при настоящата ситуация.

Относно разговора си с премиера Станишев Ферхойген посочи, че двамата са на едно мнение относно необходимостта изцяло да се приложи механизмът на сътрудничество между ЕК и България, т.е. сътрудничеството да се засили, за да не се засенчи имиджът на страната.

При разговора си с министъра на икономиката Петър Димитров Ферхойген е подчертал, че икономическият напредък на страната ни е впечатляващ. Той обаче е отбелязал, че е необходимо засилване на конкурентоспособността на икономиката, вкл. чрез повишаване на нейната енергийна ефективност, повишаване на равнището на образованието, подпомагане на малките и средни предприятия и отпадане на излишните бюрократични тежести.

„Правителството е наясно с необходимостта от борбата с инфлацията, тъй като тя е първостепенен икономически проблем и, ако се задържи дългосрочно, застрашава икономическата стабилност“, подчерта Ферхойген.

„Субсидиите, които държавата е дала за подпомагането на Кремиковци преди години, трябва да бъдат върнати обратно от предприятието и по този въпрос сме на едно мнение с българските власти“, каза във връзка с друг въпрос Ферхойген.

На въпрос относно имиджа на страната в чужбина след последния доклад на ЕК Ферхойген заяви, че е обезпокоен за имиджа на България. „Ако се изтъкват само лошите страни, то доверието тръгва надолу. Важно е да се вземат съответните мерки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 27.08.08 г.
fallback