fallback

Стара планина Холд: ИК Холдинг не би трябвало да консолидира М+С Хидравлик

Стара планина Холд и Индустриален капиталХолдинг са сред основните акционери в казанлъшкото машиностроително предприятие М+С Хидравлик

13:46 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Не съществува правно основание, на базата на което Индустриален капитал Холдинг да включва в консолидирания си отчет резултатите на М+С Хидравлик, се казва в становище на Стара планина Холд.

Стара планина Холд и Индустриален капитал Холдинг са сред основните акционери в казанлъшкото машиностроително предприятие М+С Хидравлик с дялови участия респективно от 30,9% и 22% от капитала. Третият голям акционер е М+С 97 с дял от 24,1 на сто.

В консолидирания отчет на ИК Холдинг за първото тримесечие на годината бяха включени резултатитие на М+С Хидравлик, като в допълненията към отчета бе посочено, че “контрол съществува и тогава, когато предприятието майка притежава половината или по-малко от половината гласове в предприятието, но притежава власт над повече от половината гласове по силата на договореност с други инвеститори; притежава властта да ръководи финансовата и оперативната политика на предприятието по силата на устав или споразумение; притежава властта да назначава или освобождава мнозинството от членовете на съвета на директорите или равностоен управленски орган; или притежава властта да подава мнозинството от гласовете на събранията на съвета на директорите или съответното ръководно тяло”.

Становището на Стара планина холд обаче е, че не е налице споразумение между Индустриален капитал холдинг и други акционери в М+С Хидравлик АД, по силата на което холдингът да притежава властта да назначава или освобождава мнозинството от членовете на съвета на директорите или да подава мнозинството от гласовете на събранията на съвета на директорите на М+С Хидравлик АД. Същото се отнася и за Стара планина Холд.

В шестчленният съвет на директорите на М+С Хидравлик АД двата холдинга са представени по равно. Те са представени паритетно и в ръководството на М+С 97 АД – вторият по големина акционер на М+С Хидравлик АД, се посочва още в становището.

Относно сключването на евентуално споразумение между ИК Холдинг и Стара планина холд, по силата на което двете дружества съвместно да контролират М+С Хидравлик АД, законодателството предвижда определени ограничения.

Съгласно чл. 149 от ЗППЦК лице, което придобие пряко или чрез свързани лица повече от 50 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, е длъжно в 14 дневен срок да отправи търгово предложение към останалите акционери. Тази разпоредба се прилага и спрямо лица, които притежават заедно повече от 50 на сто от акциите и са сключили споразумение за обща политика по управление на съответното дружество чрез съвместно упражняване на притежаваните от тях права на глас. В този случай търгов предложител е лицето, което притежава най-голям брой акции, уточняват от холдинга.

По тази причина Стара планина холд няма намерение да сключва споразумение за съвместно упражняване на права относно управлението на М+С Хидравлик АД и не вижда законово основание да консолидира резултатите на казанлъшкото предприятие.

Днес акциите на Стара планина Холд поевтиняха с 3,45% до 4,06 лв., докато тези на ИК Холдинг и М+С Хидравлик поскъпнаха съответно с 0,14% и 2,99% до нива от 7,31 лв. и 6,90 лв. за брой.

 

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
fallback