fallback

България не призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия

Решението на руските власти за признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия буди сериозна загриженост

17:25 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Република България отново потвърждава своята безусловна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници, вкл. от ООН и ОССЕ, заяви говорителят на Министерство на външните работи Димитър Цанчев, цитиран от БТА. 

Решението на руските власти за признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия буди сериозна загриженост, добавя той.

Позицията на България бе нееднократно заявявана от заместник-министър председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин. Тя бе споделена и от всички страни-членки на НАТО и ЕС, които призоваха Русия незабавно да изтегли войските си от територията на Грузия и се ангажираха да окажат хуманитарна и друга помощ на населението, припомни Цанчев.

По-рано днес президентът на Русия Дмитрий Медведев реши да подпише указ, с който се признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Малко други страни е вероятно да последват действията на Русия и се очаква напрежението между Запада и страната да ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
fallback