fallback

Oxford Business Group: Туризмът е все така важен за българската икономика

Секторът осигурява 14% от БВП и е ценен източник на валута, която е изключително необходима за балансиране на бюджета

11:16 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Туристическият сектор продължава да играе важна роля за развитието на българската икономика, създавайки нови работни места и осигурявайки постоянен поток на чуждестранни туристи в страната, се казва в годишното издание с икономически анализи на Oxford Business Group „The Report: Bulgaria 2008“.

Туристическата индустрия осигурява 14% от БВП и е ценен източник на валута, която е изключително необходима за балансиране на бюджета. Секторът също така играе важна роля на пазара на труда, осигурявайки 371 000 работни места през 2007 година, което възлиза на 12,3% от общият брой работни места в страната.

Само през първите 8 месеца на 2007 г. туризмът генерира 1,83 млрд. долара оборот, което е повишение с 14,3% в сравнение със същия период на предходната година, се казва в доклада. В сравнение със съседните страни туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове и, въпреки че има проблеми с остарялата пътна инфраструктура и презастрояването в някои зони, се наблюдава стабилен поток на инвестиции в местата за настаняване, отдих и развлечение през последните няколко години.

Едно от основните предимства на България като туристическа дестинация е фактът, че тя привлича туристите в два различни сезона – през лятото чрез плажовете по Черноморието и през зимата чрез ски курортите.

По-нататъшното развитие на туристическия сектор според Националния борд по туризма ще бъде насочено към превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация чрез организирането на ваканционни мероприятия алтернативни на традиционните летни и зимни забавления, се казва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 02.09.22 г.
fallback