fallback

Спад от 15-25% в търсенето на климатици спрямо миналата година

Цените обаче не падат, дори се очаква поскъпване през октомври

16:33 | 26.08.08 г.

Жегите тази година явно не са толкова непоносими както миналата, когато повече хора, тормозени от високите градуси, са избирали като вариант за разхлаждане покупката на климатик.

Търсенето от началото на 2008 досега се е понижило с между 15 и 25% спрямо същия период на миналата година, показват предоставени на Investor.bg данни от производители и дистрибутори.

Що се отнася до цените, от фирмите не отчитат да има особена промяна спрямо 2007. Според „Импас Клима“ ценовите равнища са се запазили непроменени, докато от „Киров Клима“ коментират, че измененията в цените в течение на тази година започват да се отчитат от март и досега те са се покачили на две фази с по 30 лв.

За последните шест месеца се наблюдава понижаване на цената от около 7% на сравнително евтините климатици и поскъпване нa климатиците в по-високия ценови сегмент - от 1400 лв., при които има покачване от 10-20 лв., пък казват от Небел Сервиз.

Повечето от компаниите не очакват ръст в цените до средата на септември – октомври, когато приключва сезонът. След това се очаква леко ценово покачване до ниво, което ще се задържи до януари, а търсенето ще остане същото, само че вместо за охлаждане, климатиците ще се използват за отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 05.09.22 г.
fallback