fallback

„Кремиковци” възобновява работа от понеделник?

По предварителна информация, постигнатите договорености предвиждат отсега нататък „Кремиковци” да погасява навреме текущите си задължения към „Булгаргаз”,

16:23 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Кремиковци” по всяка вероятност от понеделник ще започне да работи на ишлеме за фирмата на украинеца Константин Жеваго „Ворскла Стийл”, съобщиха за Investor.bg от ръководството на „Подкрепа” в комбината. Това става възможно след напрегнати разговори вчера и днес между ръководството на „Булгаргаз” и оперативния мениджмънт и синдичката на фирмата, с цел „Булгаргаз” да увеличи подаването на газ до нормалните за работа количества – 25-30 хил. куб. м на час, вместо сведените сега до санитарния минимум 20 хил. куб. м на час.

По предварителна информация постигнатите договорености предвиждат отсега нататък „Кремиковци” да погасява навреме текущите си задължения към „Булгаргаз”, като междувременно се изпълнява и погасителен план за изплащане на непокритите задължения на металургичния комбинат по договор, сключен от април тази година.

При увеличение на налягането при подаването на газ за Кремиковци от сегашните 20 хил. куб. м до 25-30 хил. куб. м на час, комбинатът ще може да работи с натоварване на по-голямата част от мощностите си, коментираха за Investor.bg от ръководството на „Подкрепа” в Кремиковци. При положителен развой на нещата, след няколко месеца натоварването на мощностите може да достигне дори над 90% от капацитета и така да отпадне опасността от закриване на компанията, каквато всъщност е целта на синдикатите, посочват оттам. По-конкретно стремежът е в близките 2 месеца да се произвежда на ишлеме 60-70 хил. т стомана месечно, като постепенно производството достигне 100-105 хил. т месечно.

Има възможност при съответната мобилизация и наличие на средства да се извършат необходимите ремонти в Кремиковци за кратък срок, така че до края на октомври, когато изтичат предварително поставените срокове, компанията да получи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) така необходимото комплексно разрешително, без което фирмата не може да продължи работата си, смята синдикалния лидер Людмил Павлов. Дотогава обаче би трябвало да бъдат извършени ремонти на електропещи и конвертори, а също да се поставят филтри, така че те да отговарят на екологичните изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 22.08.08 г.
fallback