fallback

Ще повлияе ли казусът "Кремиковци" на чуждестранните инвестиции у нас?*

Борсовите анализатори и макроикономистите не са единодушни по въпроса, показа допитване на Investor.bg

14:38 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

На 6 август Софийски градски съд (СГС) обяви металургичния комбинат Кремиковци в несъстоятелност със задна дата – 31 декември 2005 г.

В резултат на това Комитетът на облигационерите в дружеството, който е представител на собствениците на дългови инструменти в пасива на баланса на Кремиковци за 325 млн. евро, отправи официално възражение срещу решението на СГС, твърдейки, че то лишава кредиторите от правата им, тъй като несъстоятелността на компанията е в сила от дата, която предшества издаването на облигациите.

Освен това, след подадена жалба от Комитета, на 21 юли 2008 г. Английският върховен съд е отсъдил изплащане от Кремиковци на пълния размер на стойността на облигациите, както и дължимите лихви и такси в полза на облигационерите. Тъй като България е член на Европейския съюз, решението влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване.

Според Комитета, ако решението на СГС бъде потвърдено, то това би било заобикаляне на постановлението на Английския върховен съд, което от своя страна няма да остане незабелязано от международната инвестиционна общност и ще окаже трайни последици върху всички чуждестранни инвестиции в страната.

Във връзка с това, Investor.bg потърси от водещи борсови анализатори и макроикономисти отговор на въпроса "Ще окаже ли влияние ситуацията около облигациите на Кремиковци върху преките и портфейлни инвестиции в страната?"

"Не бих могъл да коментирам компетентно юридическата страна на случая "Кремиковци", но очевидно цялата история на предприятието е низ от грешки. Към настоящия момент всички страни се опитват да излязат от създалата се ситуация с възможно най-малко поражения. През всичките тези години държавата като администрация и най-вече като втори по значимост акционер в дружеството, подминаваше проблемите, трупани с години, с неоправдано безхаберие. Сега, след като заводът се задуши в собствения си хаос, администрацията се втурна да влиза в роля, която е пропуснала да изиграе, когато й е било времето. Осъзнавайки това, облигационерите се опитват да прехвърлят и своята отговорност на държавата", коментира Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.

"За да се стигне дотук, явно кредиторите са се предоверили на господин Митал и не са си свършили работата съвестно. Не ми е известно представител на държавата да е присъствал на направените представяния пред потенциалните инвеститори в Лондон. Създалият се скандал според мен се преекспонира. В действителност съдебната ни система търпи критики, а тя е фактор от ключово значение за международните инвеститори, но едва ли съдебно решение в полза на едната от страните ще се отрази по някакъв начин върху чуждестранните инвестиции в България в реалния сектор и на борсата", смята още Абрашев.

По думите на Георги Български, инвестиционен консултант, всяко външно влияние върху икономиката и в частност капиталовия пазар, което участниците оценяват като неоснователно, нерегламентирано, неадекватно или политизирано, води до негативни последствия както за местните, така и за чуждестранните инвеститори. Според него загубата на доверие и повишеният политически риск са компоненти, които инвеститорите отчитат в своите модели за оценка, а негативните последствия се отразяват в разпродаване на активи с висок риск и в крайни случаи - на оттегляне на инвестиции от даден регион с прекомерен риск. 

"Няма как проблемите около Кремиковци да не се отразят върху доверието на чуждестранните инвеститори и съответно на вложенията им в страната. Обявяването в несъстоятелност със задна дата лишава облигационерите от правото им на обезпечение и ги принуждава да се сблъскат с водене на съдебни дела. Отнемането на законови права на инвеститори и незачитането на решението на английския върховен съд трудно ще останат незабелязани и едва ли ще бъдат пренебрегнати при вземането на инвестиционни решения в бъдеще", смята Тамара Бечева, анализатор в Елана Трейдниг.

Проблемите на облигационерите във връзка с датата, от която Кремиковци беше обявен в несъстоятелност от съда, няма да повлияят на размера на преките чуждестранни инвестиции у нас, казаха за Investor.bg от ръководството на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

От агенцията обясниха, че за страната ни от съществено значение са преките чуждестранни инвестиции, а решенията за тях се взимат от мажоритарните собственици на компаниите. Основните акционери в дадена фирма на практика определят политиката и насоките на развитие на компанията, включително къде и колко да се инвестира. А облигационерите са от т.нар. портфейлни инвеститори и обикновено тяхното бизнес поведение и мнение не влияе на решенията на основните акционери на фирмите, допълниха от БАИ.

"Бих казал, че въпросът е по-скоро от частно-правен характер", коментира за Investor.bg Георги Стоев от Industry Watch. По думите му по принцип инвеститорите се интересуват не толкова от отделните казуси, а от макроикономическата инвестиционна среда, където съществено място има съдебната система. А когато става въпрос за връщане на кредити, важна е не само справедливостта на взетите от съда решения, а и тяхната бързина, подчерта Стоев.

"Относно Кремиковци, може би трябва да се изчакат решенията на събранието на кредиторите в края на септември, за да се види накъде ще тръгнат нещата. Възможни са различни варианти, вкл. и цесия", обясни още Стоев. 

*„Кремиковци” възобновява работа от понеделник?

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 09.09.22 г.
fallback