fallback

Шефът на ОЛАФ видял напредък в комуникацията между институциите

От МФ съобщават, че са ни похвалили за добра комуникация с митниците, ОЛАФ предупреждава, че са нужни детайлни проверки за откриване на нередностите

14:01 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сериозен напредък и подобрение на комуникацията между институциите вижда след последната си среща с министъра на финансите Пламен Орешарски генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер. Това се казва в съобщение на Министерство на финансите.

Брюнер, който е на посещение в България от вчера, е заявил още на срещата си с официални лица, че отношенията им с Агенция „Митници” може да се посочат като пример за добра комуникация.

Пристигането си той подготви с думите, че очаква да види напредък при борбата с измамите и че според ОЛАФ административният капацитет у нас все още е слаб и има сериозни твърдения за нередности, както и подозрения за измами и конфликти на интереси при възлагането на договори.

По време на срещата си с Орешарски той е предупредил, че нарушителите много често са добре организирани и с много добри познания и затова действията, контролът и мерките срещу тях трябва да бъдат задълбочени и професионални. Според Брюнер в определени случаи документално всичко по даден проект е нормално, формалните изисквания са спазени, така че, за да се открият нарушенията, трябва да бъде направена детайлна проверка.

Брюнер е заявил, че и занапред ОЛАФ, заедно с българските си партньори, ще отделят голямо внимание на превантивния контрол. Той е представил на министър Орешарски и екипа му добри европейски практики в областта на проверките и контрола, които могат да бъдат адаптирани и за България. Генералният директор на ОЛАФ е допълнил, че добрата съвместна работа между службата и структурите на МФ ще продължи, защото вече виждал позитивните сигнали за това.

По думите на министъра на финансите в момента се подготвят промени в Закона за държавната финансова инспекция, които ще осигурят непосредствено съдействие на служителите на ЕК при осъществяване на контрола при проверките на място. Вече са проведени няколко съвместни срещи между МФ, МВР и прокуратурата, чиято цел е била подобряване на комуникацията и взаимодействието между институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
fallback