fallback

Увеличават заплатите на военните, най-силно е повишението за войниците

Основната месечна начална заплата на войниците става 520 лв., което е с 33% повече от досега действащото щатно разписание

17:37 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерски съвет прие постановление, с което се предвижда средните брутни месечни заплати на военнослужещите и гражданските лица по Закона за отбраната и въоръжените сили да бъдат увеличени, считано от 1 юли 2008 г., съобщи Министерство на отбраната.

Най-висок процент увеличение ще получат войниците, като основната им месечна начална заплата става 520 лв., което е с 33% повече от досега действащото щатно разписание. Увеличението на заплатите на ефрейторите е с 31,5%. В зависимост от съответното звание и степен сержантите получават увеличение от 13,26% до 22,36%, а офицерите - от 10,05% до 15,44%.

Освен приетото по постановление, министърът на отбраната Николай Цонев разпореди да бъдат допълнително увеличени заплатите на кадровите военнослужещи. За изпълнение на взетото решение не се изискват допълнителни средства от държавния бюджет, тъй като то е в резултат на извършените административни и структурни реформи, довели до икономии във фонд работна заплата в Министерството на отбраната.

Това е най-голямото процентно увеличение на заплати на българските войници за последните години.

Приетото увеличение е в съответствие с Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г. и е насочено към привличане на млади хора на кадрова военна служба. Увеличението е в резултат на намаляване на числеността на кадровите военнослужещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
fallback