fallback

Враца и Монтана искат средства от бюджета за подобряване на ВиК мрежата си

Бил е обсъден и проект за изграждане на втори питеен язовир в Стара планина над Берковица на стойност 70 млн. лева

17:39 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Регионалният съвет за развитие на Северозападния район за планиране на свое заседание днес реши да настоява пред правителството да се финансират с приоритет проекти за подмяна на довеждащи водопроводи до Враца и Монтана и за надграждане на стената на питейния язовир „Среченска бара" в Стара планина, е съобщил пред журналисти в Монтана зам.-областният управител Красимир Статков, цитиран от БТА.

Според измерванията сега 85 на сто от водата, която се подава от „Среченска бара" по направление към Враца, се губи заради остарелия водопровод. Загубите на вода по направлението към Монтана също са значителни. Ако стената на „Среченска бара" бъде надградена с 2 метра, то това ще увеличи обема на питейни язовир от 15,5 на 19 млн. куб. метра и дори в сухи години няма да се налага въвеждане на режим на водата във Враца и Монтана (както се случва през последните години в тези градове).

Двата региона ще настояват също и за довършване на водохващането от връх Тодорини кули в Стара планина до „Среченска бара", чрез което в язовира ще влязат допълнителни количества вода.

На заседанието е бил обсъден и проект на фирма за изграждане на втори питеен язовир в Стара планина над Берковица. Проектът е на стойност 70 млн. лева и предвижда построяване на язовирна стена с дължина 450 м и височина 65 м. Язовирът трябва да има връзка със „Среченска бара" и да служи за допълнителен резерв при продължително засушаване. Заради различия в мненията на представителите на отделните региони, този проект ще бъде обсъждан на следващо заседание на съвета, е уточнил Статков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 03.09.22 г.
fallback