fallback

Подготвят концесията на рудник „Върба-Батанци“ в Мадан

От ГОРУБСО- Мадан настояват от две години правителството да обяви конкурс за концесия на мината, която бе ликвидирана и наводнена след разпадането на някогашното държавно предприятие ГОРУБСО

17:18 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изготвен е проект за предоставяне на концесия за добив на оловно-цинкови руди от находището „Върба- Батанци“ в Мадан, съобщиха от Областната администрация- Смолян. Ръководството на областната управа е дало положително становище по проекта.

От ГОРУБСО- Мадан настояват от две години правителството да обяви конкурс за концесия на мината, която бе ликвидирана и наводнена след разпадането на някогашното държавно предприятие ГОРУБСО.

Според информация от Областната администрация проектът за решение е внесен от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и се очаква до два месеца да се приеме от Министерски съвет (МС). Предвижда се срокът на концесията да бъде 30 години, през които концесионерът да заплаща минимално годишно концесионно възнаграждение.

Бъдещият концесионер трябва да изпълни следните условия: 29 000 тона годишен добив на оловно-цинкови руди, 4,02% средно съдържание на олово в рудата, 3 на сто на цинка и 34 грама сребро за тон. Прогнозите са очакваното минимално годишно концесионно възнаграждение да е 114 хил. лв., а 20 на сто от сумата ще се внася в бюджета на община Мадан, уточняват от областната управа.

Рудник „Върба“ бе подложен на техническа ликвидация след закриването на мини при разпадането на ГОРУБСО. Ликвидираният рудник в момента е наводнен, тъй като водоотливът в подземията е прекратен. За възстановяването на производствения процес ще бъде необходимо източване на рудничните води и възстановяване на съоръженията.

ГОРУБСО- Мадан е кандидат за концесионер на мината от две години, настоявайки пред Министерството на икономиката и енергетиката за обявяване на конкурс. Минното дружество в Мадан преработва около 21 хил. тона руда месечно, уточняват от ръководството на рудодобивното предприятие. Фирмата вече е купила при ликвидационните процедури травербана на рудник „Върба“, т.е. мястото, през което трябва да излиза добитата руда в мината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
fallback