fallback

Одобриха концентрация на пътностроителни компании

Сумата по сделката не се уточнява, нито размерът на придобитото участие

14:30 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че одобрява придобиването на едноличен пряк контрол от страна на „Пътна компания” АД, София върху „Пътстрой 92” АД, София посредством придобиване на мажоритарно участие в капитала на „Пътстрой 92” АД.

Сумата по сделката не се уточнява, нито размерът на придобитото участие.

Закупуването е част от стратегията на „Пътна компания” за развитие и модернизиране на предоставяните услуги в сферата на проектиране и строителство на принципа на пълен инженеринг.

Анализът на регулаторния орган сочи, че пазарните позиции на дружествата са изключително ниски и концентрацията няма да окаже съществено влияние върху този сектор от икономиката, нито ще доведе до създаване на господстващо положение.

Разглежданите пазари на „Строително-монтажни и ремонтни работи на пътни настилки и ниско строителство, текущ ремонт и поддържане и рехабилитация на пътища” и „Производство и продажба на асфалтови смеси, каменни фракции, бетон и бетонови изделия” са високо конкурентни и с преодолими бариери за навлизане на нови участници, смятат от КЗК.

„Пътна компания“ АД е с капитал от 1,12 млн. лв. и се притежава от „Геотехмин” ООД (собственик на 80%) и от „Елаците мед” АД (собственик на 20%). Дружеството се управлява от Съвет на директорите и се представлява от Александър Григоров – член на СД.

„Пътстрой 92“ пък е с капитал от 77 хил. лв. и се притежава към настоящия момент от множество лица, предимно физически. Дружеството се управлява от Съвет на директорите в състав: Иван Илиев Цеков, Атанас Николов Саев, Янчо Петров Агов и се представлява от Иван Илиев Цеков, който е изпълнителен директор.

От получените в КЗК становища единствено в това на „Холдинг Пътища“ АД се изразяват известни опасения, че в резултат на сделката „Пътстрой 92“ ще получи непазарни предимства пред останалите участници на територията на Северозападна България и София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
fallback