fallback

Преглед на печата за 20 август

08:24 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Управляващите щели да забранят заменките в. Дневник

По-малко от година преди края на управленския мандат и след като и трите партии във властта понесоха много критики, че са се облагодетелствали от скандални замени на държавни имоти, БСП, НДСВ и ДПС се разбързаха да наложат забрана на заменките. Макар че в парламента от месеци отлежават законопроекти за мораториум на замените на държавни имоти и гори, политици от мнозинството в последния половин месец се впуснаха да декларират, че промените са техен приоритет. Те заявиха и че това ще е една от първите им задачи през новата сесия.

Идеята на промените е да се забранят заменките, а разпоредителните действия с държавни имоти да стават само чрез търг или конкурс. Замени щели да се допускат само в два случая - при ликвидиране на съсобственост и когато става въпрос за отчуждаване при големи инфраструктурни проекти. Законовите промени трябва да са факт до 30 септември. Това е срокът, записан в одобрения от правителството график за действия във връзка с критиките на Брюксел в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Българските заплати са най-ниските в ЕС в. Дневник

Повече от година и половина след приемането й в Европейския съюз България продължава да бъде на опашката по заплащане на труда не само в общността, но и в Източна Европа. Средната заплата е близо двойно по-малка от тази в Румъния и 18 пъти по-ниска, отколкото в Германия. Това показва проучване на Федерацията на европейските работодатели, съобщи информационната служба EurActiv.

Средностатистическият български работник в частния сектор печели по 1.2 евро на час, докато в Румъния за час се плащат 2.2 евро, или по 17.8 евро на ден. Седмичната заплата в България е 48 евро, а в Германия е около 809 евро, показва изследването. Минималното месечно възнаграждение у нас е 110 евро, което е почти 13 пъти по-ниско от това във Великобритания (1400 евро). В Румъния най-ниските доходи са 150 евро месечно.

София отлага ремонта на "Цариградско шосе" за 2009 г. в. Сега

София ще отложи прословутия ремонт на "Цариградско шосе" за пореден път. Ключовата артерия ще се ремонтира през 2009 г., а причина за отлагането е липсата на средства, разбра се от изказване на столичния кмет Бойко Борисов. "Отказахме се да чакаме пари от правителството, това е като да чакаш от умрял писмо", заяви кметът при откриването на ремонтиран участък на ул. "Александър Пушкин". Догодина общината ще може сама да плати за ремонта.

За основен ремонт на "Цариградско шосе" са необходими 19-20 млн. лв. Преди време от общината обявиха, че правителството е готово да отпусне парите и ремонтът ще почне през август. Част от булеварда беше ремонтирана преди година, но асфалтът почти веднага се нагъна, а повторният ремонт беше отложен. "Цариградско шосе" и сега е най-добрият булевард, искам да ме заведете с премиера Станишев на една отсечка, строена от правителството, и ако е по-равно, ще си говорим", коментира вчера кметът.

Синдикален лидер стана шеф в БМФ в. Сега

Българо-германският консорциум "Кей Джи Меритайм Шипинг", който само преди дни купи 70% от капитала на БМФ, вече предприе рокади по върховете на параходството. Сред новите директори е и лидерът на моряшкия синдикат Красимир Вълчев. Вълчев вчера коментира, че няма да му е лесно да съвместява профсъюзните с корпоративните интереси. От старата управа местата си запазиха само изп. директор Христо Донев и Красимира Стоянова. Йонко Йонков става прокурист. Кирил Домусчиев ще оглави съвета на директорите. Той заедно с брат си държи 30% от "Кей Джи Меритайм Шипинг". Нови шефове още са Герд Йонушайт, Гюнтер Хан и бургаският адвокат Рубен Николов.

Тунелът под “Шипка” отхвърлен, иде проектът “Петрохан” в. Стандарт

Проектът за тунел под “Шипка” е отхвърлен от Министерския съвет, но бе взето решение да започнат предпроектни проучвания за изграждане на тунел под прохода “Петрохан”, съобщи във Видин депутатът от “Коалиция за България” проф. Радослав Гайдарски. Той съобщи това на задание на регионалния съвет за развитие на Северозападния район за планиране и посъветва областните управители на Видин, Монтана и Враца да настояват за ускоряване на работата по проекта.С тунела под “Петрохан” пътят от Видин и Лом до Егейско море се съкращава със 100 км, а натовареното движение се изнася от столицата, тъй като след тунела той ще преминава край Сливница.

На заседанието бяха одобрени 16 инфраструктурни проекти, които ще бъдат реализирани до 2010 – 2013 година. Сред тях са разширението на пътя Мездра – Ботевград, рехабилитацията на панорамния път Видин – Лом – Козлодуй – Оряхово, строеж на язовир под “Ком” за безпроблемно снабдяване с питейна вода на Монтана и Враца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 20.08.08 г.
fallback