fallback

Преглед на печата за 19 август

07:59 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Икономист интелиджънс юнит": България остава зависима от външните пазари

в. Дневник

Българската икономика остава зависима от западноевропейските пазари и забавянето на глобалния икономически ръст. Това са изводите от последната прогноза на "Икономист интелиджънс юнит" за икономическото развитие на страната ни."Както всяка малка отворена икономика средносрочната перспектива пред България е силно повлияна от състоянието на глобалната икономика и преди всичко на икономиките на страните от Европейския съюз", коментират от "Икономист интелиджънс юнит". Според изследователското звено на "Икономист" до края на 2010 г. България ще има среден годишен ръст на БВП от 5.9%. В по-дългосрочен план обаче се очаква забавяне. В периода 2010 - 2030 г. анализаторите на "Икономист" очакват среден годишен ръст на БВП от едва 3%. Забавянето ще започне още тази година, когато ръстът на БВП ще се понижи до 6.1%, показват данните на агенцията.

Закритите училища стават пазарна ниша

в. Дневник

Рекорден брой училища се закриват през тази година, а сградите и терените на част от тях вече се продават и се преустройват в хотели, старчески домове, малки цехове и др., показа проучване на "Дневник". Съдбата на бившите училищни имоти, разположени предимно в малки населени места, се решава от общинските съвети. Повечето все още пустеят, някои се преустройват от кметствата за други социални дейности, а трети се разпродават. Данните за сключените досега сделки, публикувани на сайтовете на кметствата, показват, че имотите се продават на цени от 5 хил. до 90 хил. лв. Сделките на стойност над 30 хил. лв. са рядкост, като цената зависи от площта на терена, местоположението и състоянието на сградите.

Банките пак оскъпиха заемите

в. Сега

Банките тихомълком са оскъпили през юли жилищните заеми - и в левове, и в евро. При някои от тях вдигането на лихвите е значително - с около половин процент. Част от банките са повишили и таксите за различните услуги. Една от 9-те банки, влошили офертите си, е вдигнала лихвите по левовите си заеми с 0.50 пункта. Други четири трезора също са качили процентите в диапазона 0.30-0.50%. Има и две по-малки банки, които са повишили лихвите с цял 1%. Друг трезор пък е коригирал в посока нагоре таксите за усвояване и управление на кредита, което, пресметнато в проценти, е оскъпило най-изгодните заеми на банката с около 0.30%.

Враца въстана срещу ЧЕЗ

в. Стандарт

ЧЕЗ спъва бизнеса, гони инвеститори, остави три седмици шест села без вода. Това са само част от проблемите, които компанията създава на жителите и предприемачите във врачанска община. Кметът на Враца Тотю Младенов, синдикатите, камарата на строителите и още няколко бизнес и граждански организации се обединиха срещу енергийния тормоз на ЧЕЗ. Днес те подписаха и изпратиха протестно писмо до президента, премиера, омбудсмана, ДКЕВР и посолството на Чехия. Досега всички срещи и разговори с шефовете на компанията са посрещани с високомерие от тяхна страна и не са дали никакъв резултат, подчерта кметът. Ако и това протестно писмо не помогне, врачани ще се вдигнат на бунт, предупреди той.

Компания, свързана с Людмил Стойков, влиза в АЕЦ "Белене"

в. Дневник

Бургаската строителна компания "Евробилд" ООД, която е свързана с Людмил Стойков - спонсор на президента Георги Първанов и разследван за пране на пари, ще участва в демонтажа на старите съоръжения в АЕЦ "Белене", научи "Дневник". Фирмата има договор с изпълнителя на строителството на втората атомна централа - руската "Атомстройекспорт".

До скоро Стойков беше акционер в "Евробилд", но е продал дела си на Борислав Райчев. Те двамата и другият акционер в "Евробилд" Тенко Янев участват в компанията "Евробетон". Нямаме договор с "Евробилд" за демонтажа, а само с консорциума, в който участват "Енергоремонт холдинг", "Монтажи", "Балканстрой", "Енемона", "Минстрой холдинг", но "Евробилд" е в списъка на 50-те потенциални подизпълнителя, които сме одобрили, каза главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

Варненска фирма e №1 по чейндж бюра

в. Сега

Неизвестна варненска фирма се оказа най-голямата акула в бизнеса с чейндж бюра у нас. "Финтурист" ООД е първенец по регистрирани обекти за обмяна на валута в страната - общо 87. Специфичната бизнес ниша явно продължава да е атрактивна, защото цели 615 фирми от цялата страна са отворили бюра за валутни сделки. Данните са от публичния регистър на обектите, който от 1 април насам се води от Националната агенция за приходите. Варненското дружество държи чейндж бюра из цялото Черноморие и в някои планински курорти - Слънчев ден, Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Боровец, Пампорово, Несебър и Банско.

Събарят незаконни къщи в Бургас

в. Новинар

Имаме готовност да съборим незаконните постройки в Бургас, съобщи вчера шефът на регионалната дирекция „Строителен контрол” в града Милен Ненчев. Незаконните къщи са в комплекс „Меден рудник” и квартал „Горно Езерово”, които са населени предимно от роми, допълни Ненчев. В „Горно Езерово” ще се бутат 43 постройки, а в „Меден рудник” около 10. Вече е избрана и фирмата, която ще събори сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
fallback