fallback

М-Тел подаде жалба срещу БТК заради злоупотреби с монополно положение

Едно от нарушенията обхваща бизнес оферти на БТК, които обвързват независими една от друга услуги, считат от М-Тел

14:41 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Мобилтел внесе жалба до Комисията за защита на конкуренцията по повод извършени от БТК нарушения на Закона за защита на конкуренцията, съобщават от мобилния оператор. Според Мобилтел, които оперират с търговската марка М-Тел, са извършени забранени действия от страна на БТК, които имат за цел ограничаване и нарушаване на конкуренцията.

Едно от нарушенията обхваща бизнес оферти на БТК, които обвързват независими една от друга услуги. Телекомът предлага 25% отстъпка от месечния абонамент за тарифен план за достъп до интернет ADSL MEGABIZ, при условие че клиентът закупи минимум десет SIM карти на бизнес абонаментните планове на Вивател. Другата съвместна оферта на двете дружества обвързва покупката на достъп до интернет чрез ADSL MEGABIZ с предоставянето на 50% отстъпка от месечния абонамент за мобилен интернет достъп Vivatel traffic. Така за да получат ADSL достъп при по-благоприятни условия, абонатите на БТК трябва да ползват и електронните съобщителни услуги, предлагани от Вивател, обясняват от Мобилтел.

С подобни действия БТК злоупотребява с монополното си положение и изкривява търсенето и предлагането на пазара. В резултат на това се уврежда конкуренцията и нейното развитие както на фиксирания, така и на мобилния пазар. Поведението на БТК е в ущърб и на интересите на крайните потребители, които са лишени от възможността да избират алтернативни предложения на конкурентни оператори, е становището на Мобилтел.

Към момента БТК единствена у нас предоставя услугата ADSL достъп до интернет и има де факто монополно положение на този пазар. Според Мобилтел, монополистът неправомерно отказва достъп до мрежата си на своите конкуренти и поради това те не са в състояние да предоставят самостоятелна алтернатива на този вид интернет услуга. Като резултат компанията блокира конкуренцията както на пазара на фиксирана и мобилна телефония, така и на широколентов интернет достъп.

По данни от края на януари 2008 г. България е на последно място в Европейския съюз по ползване на широколентов интернет с едва 7,6 % проникване на този пазар.

БТК има над 95% пазарен дял и господстващо положение на пазара на фиксирани гласови услуги. В същото време компанията упражнява и пълен контрол върху мобилния оператор Вивател. Ето защо Мобилтел счита, че са налице условия за прехвърляне на пазарна сила от страна на БТК на пазара на мобилни услуги, се казва в съобщението на мобилния оператор.

Преди около месец Мобилтел внесе и друга жалба в КЗК срещу БТК и Вивател. Поводът за нея е обявената съвместна лятна промоция за безплатни разговори „Почивай активно”, при която отново се обвързват мобилни с фиксирани услуги.

В началото на месеца пък стана ясно, че Българска телекомуникоционна компания свиква Общо събрание на акционерите на 23 септември, на което ще се гласува за вливането на БТК Мобайл ЕООД в БТК.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
fallback