fallback

Възможно е закриване на рудници за добив на цинк и олово

Към момента цените на медта на международните пазари са високи, затова медодобивът е изгоден

14:26 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е закриването у нас на рудници за добив на цинк и олово, особено такива с подземен рудодобив (който е по-трудоемък и с повече инвестиции), тъй като конюнктурата на международните пазари за тези метали напоследък не е благоприятна и цените им падат. Това каза пред Investor.bg директорът на Българската минно-геоложка камара Петър Петров.

Той поясни, че при евентуалното закриване на такива рудници „ще се чакат по-добри времена”, за да могат те отново да продължат да се разработват, когато инвестициите в тях станат доходоносни. По думите на Петров, от друга страна, към момента цените на медта на международните пазари са високи, затова медодобивът е изгоден. Друг е въпросът, че „Асарел Медет” разработва находище с невисоко съдържание на мед, така че независимо от рекордният обем обработена руда, почти няма ръст на добития мед.

Що се отнася до въгледобива, Петров каза за Investor.bg, че развитието на сектора е стабилно и към момента от български въглища се произвежда около 2% от електроенергията у нас. Най-големи инвестиции са направени в „Мини Марица-изток” и мини „Бобов дол”, където има огромни запаси от въглища. Същевременно спазването на договореностите с ЕК относно затваряне мощности на някои ТЕЦ-ове, работещи с въглища, и ограниченията за изхвърляне в атмосферата на вредни емисии, може да окажат косвено влияние на развитието на отрасъла.

През последните 1-2 години обаче в Европа и у нас има засилен интерес към ползването на въглища, тъй като цените на екологично чистия природен газ доста се вдигнаха. В някои случаи проблем представлява и намирането на квалифицирани работници и служители за добивната промишленост, тъй като въпреки че заплатите там се вдигат, според браншовиците това не става достатъчно бързо. Средните работни заплати за миналата година в добивния отрасъл са 740 лв., а в сектора "добив на руди" те достигат 950 лв. Към момента заплатите в отръсъла вече са по-високи. 

По данни за миналата година в парично изражение добивната промишленост е произвела продукция на стойност общо близо 2,3 млрд. лева, като около половината се пада на металните руди (където и производителността е най-висока), следвани от въглищата. Най-бързи са темповете на растеж при добива на строителни материали, но пък те са по-евтини. Като обем през 2007 г. най-много са добитите медни руди и лигнитни въглища.

Стремежът ще бъде да се увеличава износът на руди (главно медни), въглища и строителни материали, тъй като в стойностно изражение за предходната година вносът (над 2,8 млрд. долара) е бил двойно по-голям от износа (1,1 млрд. долара). На металните руди и концентрати се пада над половината както от вноса, така и от износа.

Във връзка с днешния празник на миньорите водещи фирми от отрасъла получиха награди от БСК и Минно-геоложката камара, а именно: в областта „Въгледобив” - „Мини Марица-изток” ЕАД; в областта „Рудодобив” - „Елаците мед” АД; в областта „Нерудни материали” - „Каолин” АД; „Строителни материали” - „МДЗ Балша” ЕАД; „Наука, инженеринг” - „Строй тис” ЕООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
fallback