fallback

Преглед на печата за 18 август

08:12 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителски кредит ще се връща предсрочно без глоба в.Дневник

Условието е лихвата да е плаваща

Клиентите на банките ще погасяват предсрочно потребителските си заеми без наказателна такса, когато лихвата към кредита е плаваща. Това облекчение ще залегне в новия закон за потребителския кредит, който се подготвя в централната банка. Промените ще отразят европейската директива. Според нея банките ще могат да налагат такса за предсрочно погасяване само когато лихвеният процент на потребителския заем е фиксиран.

"Икономист”: Имотният балон се пука до месеци в. Стандарт

Имотният балон в България е на път да се спука, предупреждава списание "Икономист", цитирано от вестник "Стандарт". Според авторитетното издание въпрос на броени месеци е цената на недвижимостите у нас да тръгне надолу. Негативните последици, които ще повлече след себе си катастрофата, все още не проникват в останалите икономически сфери, категорично е изданието.

Само допреди половин година страната ни бе първа в света по поскъпване на жилищата, според класацията на компанията "Найт Франк". За последното тримесечие на 2007 г. имотите бяха поскъпнали с 30 на сто. През юни 2008 г. България вече заема 6-о място по поскъпване на имоти в света, обяви "Глобъл Пропърти Гайд".

През последните няколко месеца брокери признават все по-често, че бляскавото бъдеще противоречи на визията за развитие на пазара. Цените на жилищата у нас догониха тези в Европа. Инвестицията в недвижимости вече не носи същите доходи както преди години. Банките отпускат кредити все по-предпазливо.

Схема "пести" ДДС при покупка на нов автомобил в. Сега

Схема на ръба на закона, която пести ДДС при покупка на нова кола, все по-масово се прилага в България. Проблемът е известен на държавните органи, но сериозни мерки срещу това не се вземат, установи "Сега". Много от големите вносители на нови автомобили предлагат на фирмените си клиенти да преустроят возилото, за да може впоследствие купувачът да си възстанови платения при покупката ДДС. По закон само за някои фирмени автомобили не се плаща ДДС - коли с две седалки от типа "1+1", известни като "баничарки", или със седем или повече седалки от типа "6+1". Идеята е, че само такива возила биха могли да превозват стока или пътници като вид търговска дейност.

Таксата за преустройване на автомобили, т. е. махане на задните седалки или добавяне на нови, е около 700 лв., установи "Сега". Като лекотоварни се прекрояват дори и най-малокалибрени коли - например моделът "Пиканто" на "КИА Моторс" се трансформира във формат "1+1" срещу 715 лв. Тойотите "Ярис", "Аурис", "Айго" също стават подходящи за возене на стоки срещу сумата от 600-700 лв., обясниха от фирмата вносител. Преоборудването на "Опел Корса" излиза 705 лв., обясниха от "София ауто".

Фермерите натискат държавата за по-високи цени на житото в. Сега

Атака срещу държавата подхващат фермерите в опит да напомпат сриващите се цени на житото. Изненадващо вчера Асоциацията на зърнопроизводителите отрече информациите на ведомството на Валери Цветанов за богати добиви и ги определи като "неверни". Официалната статистика за рекордна реколта, неприбирана у нас от 16 години насам, стопи цената на зърното наполовина до нива от 220-230 лв. за тон.

"Информацията на аграрното ведомство, че тази година реколтата ще е 440 килограма на декар е невярна. Добивите са едва около 390 кила", отсече вчера пред БНР Радослав Христов, изп. директор на асоциацията.

Банката на „Бургас-Александруполис” ясна до месец в. Новинар

До средата на септември ще е ясно коя банка ще консултира финансово изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис”. Това заяви за „Новинар” Стефан Гунчев, председател на проектната компания „Бургас-Александруполис”. Дружеството е българският участник в Международната проектна компания (МПК), която ще строи тръбата. Консултант ще се избира между три банки - френската „Сосиете Женерал” и американските „Лазард” и „Ситигруп”. До средата на септември трябва да се избере и фирмата, която ще прави предпроектните проучвания за строежа на тръбата. До момента интерес са проявили две фирми – австрийската ILF и американската „Флор”, допълни Гунчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
fallback