fallback

Преглед на печата за 16 август

09:35 | 16.08.08 г.

Шопската салата стана гръцка

в. Новинар

Българите ядат само гръцки и турски зеленчуци. 40 000 тона зеленчуци сме внесли през миналата година, а сме изнесли едва 2000 тона, съобщи вчера председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Причината от производител номер 1 преди години страната ни да се превърне във вносител е липсата на субсидии в сектора, смятат експертите.

По думите на Ламбрев помощта на декар е едва 25 лв., а разходите на земеделците за производството са между 800 и 1400 лв. на декар. Това поставя българските производители в неконкурентни условия спрямо гръцките им колеги, защото в южната ни съседка този вид производство се стимулира освен с европейски и с държавни субсидии. У нас зеленчукопроизводителите разчитат само на собствени пари и на помощи от ЕС, държавни субсидии за този сектор не се предвиждат.

Пием рекордни количества вода и безалкохолно

в. Новинар

Страната ни се нарежда на второ място в страните от ЕС по потребление на безалкохолни напитки на глава от населението, съобщиха вчера от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. През първите месеци на годината търсенето на безалкохолни е нараснало с цели 11 процента. 342 млн. литра бутилирани води пък сме изпили за първото полугодие. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за първите шест месеца на тази година всяко домакинство дава близо 280 лв. на месец за безалкохолни напитки и храни. На месец едно семейство изяжда около 10 кг хляб и хлебни продукти и около 7 кг зеленчуци, показват още данните на НСИ. Въпреки това обаче на трапезата почти не са присъствали фасулът, сиренето и месото. За алкохол и тютюн пък средно отиват около 30 лева месечно на едно домакинство.

Пловдив загуби 5 млн. лв. заради 50 000 лв. дълг

в. Сега

Общината в Пловдив загуби по парадоксален начин имоти за 5 млн. лв. заради неплатен дълг от 50 000 лв. Заради пропуска на местните власти да изпълнят съдебно решение пловдивчанинът Георги Върбанов придоби 100% от акциите на общинската фирма "Ритон" ЕАД, която стопанисва множество атрактивни имоти в града под тепетата. Между тях са популярни заведения като "Чановете", "Веселото село", "Гладиатори" и др.

Върбанов вече влезе в новото си владение и освободи от длъжност ръководството на фирмата. Според шефа на Надзорния съвет на пловдивската общинска агенция за приватизация Дани Каназирева от случая общината ще понесе щети за 5 млн. лв.

„Борово” догони „Изток” по цени

в. Сега

Жилищата в София продължават да поскъпват здраво напук на прогнозите. За първите 6 месеца на годината апартаментите в кв. "Белите брези" са скочили с рекордните 27% спрямо същия период на предната година, сочи изследване на АДРЕС. Много бързо се вдигат котировките на имотите и в Студентския град. Там цените са се повишили с над 23.4%. Брокерите все пак отбелязват, че през топлите месеци има охлаждане на пазара заради високите цени, и отчитат 20% спад на сделките. Жилищата в центъра на столицата си остават най-скъпи - 1808 евро за кв. м средно за първото полугодие, което прави 16.72% ръст спрямо януари-юни 2007 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 19.08.22 г.
fallback