fallback

Държавният резерв купува през борсата 85 хил. т жито при цена от 230 лв./т

Възможно е целта на офертите купува от държавата да е задържане на по-нататъшното падане на цената на житото у нас

14:20 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният резерв обяви тази седмица на Софийската стокова борса (ССБ) оферта за покупка общо на 42 500 т хлебна пшеница (нормално качество) при цена от 230 лв./т*, съобщиха за Investor.bg от борсата. Подобна оферта ще бъде предложена и на Русенската стокова борса, съобщиха запознати.

Според изискванията на продавача минималното количество пшеница, което може да бъде закупено, е 1000 т, т.е. държавата иска да търгува само с по-големи купувачи. Тъй като търгът е по Закона за обществените поръчки, насрещни оферти на ССБ се приемат от другата седмица, когато се очаква да бъдат сключени и първите сделки. Предвижданията са при определени пазарни обстоятелства първоначалната офертна цена, определена от Държавния резерв, да бъде вдигната с 10-20 лв./т.

Първите борсови сделки за жито от нова реколта бяха сключени преди 2 седмици при цена от 220 лв./т, а миналата седмица се появиха оферти „купува” дори при по-ниска цена – 210 лв./т. Търговци обаче поискаха 270 лв./т пшеница и до нови сделки не се стигна. 

В тази връзка възможно е целта на предложената от Държавния резерв оферта за покупка на зърно да е не само попълването на резерва с нови количества пшеница – както е по закон, а и задържането на по-нататъшното падане на цената на житото у нас, от което напоследък се оплакват земеделски стопани.

Вече трета седмица на ССБ се търси голямо количество маслодаен слънчоглед от нова реколта (септември-октомври) при цена от 400 лв./т, но предлагане няма. Донякъде това е обяснимо, тъй като през зимата цената на слънчогледа беше двойно по-висока.

От друга страна, поради очакваната добра реколта в Европа и у нас, цената на слънчогледа и олиото от месец насам на международните борси определено върви надолу. На борсата в Будапеща (преизчислена в лева) към днешна дата тя е 639 лв./т (спад от 42 лв./т за седмица).

Суровото слънчогледово олио в Ротердам тази седмица поевтиня с още 30 долара/т до 1340 долара/т, като само за месец спадът в цената му е с 26%. Очаква се това да даде отражение в посока надолу и на цената на едро (респ. на дребно) на олиото у нас.

Обратна е тенденцията обаче на движението на цената на захарта на международните борси, където напоследък се наблюдава бавно движение нагоре. Последните фючърси за октомври за рафинирана захар, сключени тази седмица на борсата в Лондон са за 389 долара/т, а октомврийските фючърси за сурова захар на борсата в Ню-Йорк са за 300 долара/т.

Котировките на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща към днешна дата са съответно 323 лв./т и 252 лв./т, а на борсата в Чикаго те са съответно : пшеница - 318 долара/т и царевица - 220 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 04.09.22 г.
fallback