fallback

Пропуск на юристи може да лиши Пловдив от собственост в търговска фирма

Седем души от правната дирекция в общината са временно отстранени

12:56 | 15.08.08 г.

Седем души от дирекция „Правно и нормативно обслужване" в общината отстрани временно от работа днес кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Сред тях са петима юристи и двама технически сътрудници. От целия екип работа продължава единствено Зорница Нейкова, началник на дирекцията.

Повод за действията на кмета е пропуск на юридическия екип, заради който общината най-вероятно ще изгуби част от собствеността си във фирма Ритон ЕАД. Фирмата се занимава с търговия на едро, притежава големи складове в широкия център на Пловдив.

Георги Върбанов, който от години води дела срещу общината за реституция на част от Ритон, е спечелил дело в съда. По този повод от съда още на 5 август в общината е пристигнала покана да заплати общо над 50 хил. лева на Георги Върбанов. Съдебното решение е предвиждало срок за обжалване. Но документът не бил задвижен по съответния ред и Общината изгубила правото си на обжалване. Реститутът поискал от кметството вместо с пари да бъде компенсиран с акции от Ритон.

По повод скандалното бездействие на юристите от неговата администрация днес кметът подаде сигнал до Окръжна прокуратура. „Ако разследването открие нарушения, срещу виновните служители ще бъдат предприети дисциплинарни дела“, заяви кметът.

Опит да бъде приватизирана фирма Ритон беше направен по времето на кмета на Пловдив от предишния мандат Иван Чомаков. В конкурса участваха две фирми – Стоянстрой и Дафнис. Но тогава Пловдивската общинска агенция за приватизация определи за победител Дафнис, а общинският съвет - Стоянстрой. Заради делата, заведени от отхвърления от общинарите кандидат, Ритон не беше раздържавена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
fallback