fallback

Пристигна новият посланик на САЩ в България

Нанси Макълдауни изтъкна, че като съюзници в НАТО България и САЩ имат обща стратегическа визия за предизвикателствата, които срещаме в региона, а като демократични нации споделят общи ценности - индивидуалната свобода и върховенството на закона

18:04 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новоназначеният посланик на САЩ в България Нанси Макълдауни пристигна в София. Тя поема ръководството на мисията на САЩ у нас от посланик Джон Байърли. Досега Нанси Макълдауни беше заместник-посланик на САЩ в Анкара - от юни 2005г. до март 2008 г.

За мен е привилегия за представлявам САЩ в тази прекрасна държава и да имам отговорността за задълбочаване на изключително важно партньорство между двете страни, каза посланик Макълдауни при пристигането си в България. С удоволствие приемам предизвикателството да започна едно ново пътуване - съвместно с правителството и народа на България, пътуване, което е насочено към по-силно и по-дълбоко партньорство, което заедно ще ни отведе към едно добро бъдеще, каза тя.

„Обща визия, споделени ценности и конкретни действия - това са изключително ценни активи. Те показвам колко много вече сме успели да постигнем и колко още сме способни заедно да постигнем“, каза посланик Макълдауни, цитирана от БТА.

Нанси Макълдауни изтъкна, че като съюзници в НАТО България и САЩ имат обща стратегическа визия за предизвикателствата, които срещаме в региона, а като демократични нации споделят общи ценности - индивидуалната свобода и върховенството на закона.

Посланик Макълдауни каза, че в следващите дни и седмици очаква с нетърпение да се срещне с представители на българското правителството и с българските граждани в София и в страната. „Искам да чуя от българите какви са техните очаквания и виждания за предизвикателствата, които предстоят пред нас“, допълни тя.

По думите на дипломата в този момент има изключително важни неща, които заедно трябва да постигнем - опазването на регионалната сигурност, нарастване на търговския стокообмен и инвестициите и насърчаване на взаимното разбирателство между двата народа.

Нанси Макълдауни, която пристигна в България със съпруга си Тим Хейс - пилот в оставка от Военновъздушните сили на САЩ, и двете им дъщери Джесика и Алиса, каза че са изключително радостни да бъдат в България. „Очакваме с нетърпение да опознаем тази прекрасна страна с изключително богата история и култура. Чувстваме, че е привилегия за нас да сме тук - родното място на кирилицата и една от люлките на европейската цивилизация“, каза Нанси Макълдауни.

Нанси Макълдауни беше одобрена от Сената на САЩ за посланик в България на 29 април т.г. и положи клетва за встъпване в длъжността на 25 юли. Преди работата й в Анкара, тя е заместник-посланик на САЩ в Баку (Азербайджан). Последната заемана от Нанси Макълдауни длъжност в Белия дом е директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност.

Предишните назначения на посланик Макълдауни включват работа в мисиите на САЩ в Кайро и Бон. Тя е била член на американската делегация на провелите се в Женева преговори със Съветския съюз за ограничаване на стратегическите въоръжения.

В рамките на Държавния департамент Нанси Макълдауни е работила в Отдела по въпросите на Съветския съюз, в Отдела по въпросите на европейската сигурност, в Изпълнителния отдел по европейски въпроси, както и в екипа на заместник-държавния секретар. Тя е заемала пост и в канцеларията на министъра на отбраната в Пентагона.

Нанси Макълдауни има бакалавърска степен от Ню Колидж и магистърски степени от Колумбийския университет и от Националния университет по отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
fallback