fallback

Превозвачи в Перник се оплакват от монопол на фирма на общински съветник

„Пътнически превози-Перник” извършва превози по 12 градски транспортни пакета (от общо 26) и по 12 от общо 20 извънградски линии

16:15 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Пътнически превози-Перник” ЕООД извършва злоупотреба с монополно положение, заявиха на пресконференция днес представители на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), представляващи интересите на пернишки фирми, извършващи градски и извънградски превози.

Според представените данни въпросната фирма, която е собственост на Васил Васев (зам.-председател на общинския съвет и на общинската икономическа комисия в Перник), сега извършва превози по 12 градски транспортни пакета (от общо 26, включващи 35 маршрута) и по 12 от общо 20 извънградски линии.

Останалите градски и крайградски автобусни линии се обслужват от общо 12 по-малки фирми.

Фирмите, обслужващи маршрутите, са определени след конкурс, като договорите са за срок от 7 години, стига да няма обжалване в съда, поясни за Investor.bg Магдалена Милтенова, адвокат и представител на ССИ.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е потвърдила в средата на юли решението си от 2006 г., според което „Пътнически превози-Перник” не е нарушила Закона за защита на конкуренцията, поясни от своя страна Теодор Дечев, зам.-председател на ССИ.

Преразглеждане на решението се е наложило, след като първото произнасяне на КЗК по въпроса е отменено от ВАС през февруари тази година и делото е върнато за преразглеждане. От ССИ в Перник обаче смятат, че КЗК е трябвало да санкционира фирмата на общинския съветник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
fallback