fallback

Преглед на печата за 14 август

08:00 | 14.08.08 г.

60 000 българи с европейски здравни карти в. Новинар

Около 60 000 българи са се сдобили с европейски здравни карти от началото на годината до момента, съобщиха за “Новинар” от здравната каса. Картите дават право на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ на здравноосигурените българи, пътуващи в страните от ЕС. Такава помощ се оказва при катастрофи, отравяния или когато състоянието на хронично болен човек рязко се влоши. През миналата година 150 000 заминаващи българи са си извадили такъв документ. Картите се издават безплатно в рамките на две седмици от определени диагностично-консултативни центрове (ДКЦ).

Бизнесмени съдят военните за спрени замени на имоти в. Сега

Бизнесмени се готвят да съдят Министерството на отбраната заради одобрени, но впоследствие спрени замени на имоти, научи "Сега". Военният министър Николай Цонев съобщи вчера, че 30 имота, за които МО вече е провело конкурси и е избрало победител, са стопирани от министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов. Бизнесмените смятат, че са претърпели материални щети, тъй като са закупили десетки панелни апартаменти, за да могат да участват в конкурсите, обясниха юристи.

Балкански млечен фронт срещу Брюксел в. Новинар

Румънските млекари ще блокират границата си с Унгария, за да спрат всякакъв внос на млечни продукти от Европейския съюз. Българските им колеги обмислят дали да не направят същото, но като затворят границата с Гърция. Това се разбра вчера на протеста на българските животновъди пред земеделското министерство. Недоволството им беше подкрепено от румънските им колеги. Те също искат от правителството си да поеме 50 процента от цената на горивата, използвани за селскостопански нужди. Румънците настояват да им бъдат увеличени и субсидиите за мляко от 8,5 на 12 евроцента, обясни председателят на синдиката за защита на млекопроизводителите в Румъния Костел Караш.

Бивш шеф на „Кремиковци” поиска пак да управлява комбината в. Новинар

Бившият шеф на „Кремиковци” Валентин Захариев, който продаде комбината на индиеца Прамод Митал, ще се състезава при избора на фирма-оператор, която временно ще стопанисва предприятието, научи „Новинар”. Компанията ще има право да управлява суровините и да разпределя печалбата от готовата продукция между кредиторите за заплати на работниците и за инвестиции в екологичната програма на завода. Дружеството трябва да изготви и оздравителния план на дружеството. С коя от фирмите си Валентин Захариев ще се яви на конкурса за избор на оператор на „Кремиковци” все още не е ясно.

Архитекти искат ограничения във височината на сградите във Варна в. Дневник

Културно-историческите паметници в центъра на Варна са подложени на изключително сериозен риск в хода на строително-инвестиционния процес. Това се казва в становище на Съюза на архитектите в града, съобщи председатeлят му Димитър Стефанов. Според него наложилата се практика с приемането на частични Подробни устройствени планове (ПУП) променя не само архитектурния мащаб на централната градска част, но води и до физическото й унищожаване. Най-застрашени са паметниците, които се намират по протежението на бул. "Княз Борис I" .

Подготвя се тримесечно отчитане на тока в цяла България в. Дневник

Собственикът на електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица EON също има намерение да въведе тримесечно отчитане на тока, както направи ЧЕЗ в Западна България. Това съобщи източник от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). След примера с чешката компания, която предизвика недоволството на клиентите и проверка на регулатора, ЕON предлага нова методика за изчисление на месечните плащания. ДКЕВР изчаква с решението по искането на германската EON, докато не станат ясни резултатите от тримесечното отчитане на ЧЕЗ.

Данъчните ловят длъжници с нестандартни трикове в. Сега

Бирниците в страната прилагат нови хватки за респектиране на данъкоплатците. Най-новият подход на данъчните в Плевен е да се свързват направо с шефовете на фирми, в които се трудят хора с просрочени дългове. Обикновено се касае за невнесен налог върху доходи от втори трудов договор, от наем или от граждански договор. Идеята е директорът на предприятието да съдейства на служителите на НАП да връчат на работниците покана за доброволно плащане. На онези, които дължат на хазната суми в особено големи размери, данъчните направо отнемат оръжията и задграничните паспорти. От началото на годината подобни мерки са наложени на 22 души в Плевенско, които дължат 7.25 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
fallback