fallback

Дават държавни и общински земи за пасища за срок до 5 години

До утре ще бъдат изплатени на животновъдите субсидиите за качествено мляко за март в размер на 1,7 млн. лева

15:33 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на земеделието Валери Цветанов се ангажира подходящи държавни и общински земи да бъдат давани на животновъдите за пасища за срок от 5 години, вместо за една, както е сега – което е едно от основните искания на фермерите. Това стана днес пред протестиращите пред сградата на земеделското министерство млекопроизводители, съобщи БТА.

Лидерите на протеста не са приели поканата на Цветанов да се качат в кабинета му, за да разговарят.

Министърът е повторил обещанието си от вчера, съобщено при посещението му в гр. Кнежа, че до утре ще бъдат изплатени на животновъдите субсидиите за качествено мляко за март в размер на 1,7 млн. лева. Той е потвърдил, че ще настоява другата седмица в Брюксел за нотификация за изплащане на 60-те милиона лева национална субсидия за сектора. По думите му това означава, че исканията на животновъдите в по-голямата си част са изпълнени.

От своя страна, президентът на Асоциацията на румънските животновъди Коста Караш, който участва в митинга пред Министерството на земеделието и храните, е изказал подкрепата на румънските животновъди и е призовал за общи действия, целящи изравняване на субсидията, която браншът в Румъния и в България получава, с тази на останалите страни-членки на ЕС.

Караш е приканил българските животновъди към блокиране на западната граница, за да не се изнася животновъдна продукция от двете страни към ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
fallback