fallback

Преглед на печата за 13 август

07:42 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

България може да извлече полза от забавянето на глобалната икономика

в. Дневник

Български макроикономисти видяха добри перспективи за бизнеса в страната от сигналите за започналото забавяне на световната икономика. Според тях това е шанс за увеличение на износа на българските стоки, които са в по-ниските ценови нива, а поевтиняването на петрола и другите борсови стоки ще задържи ръста на инфлацията, която остава една от най-високите в ЕС. Според Десислава Николова от Райфайзенбанк забавянето на инвестиционната активност и растежа в еврозоната може да окаже и положителен ефект върху България.

Държавата загубила 8 млрд. лв. от замени

в. Сега

Държавата е загубила 8 млрд. лв. от замени на нейни гори и земи за масиви на частници през последните 10 години. Шокиращата сметка направиха вчера на протест пред президентството природозащитници от "Зелена партия - Българските зелени". Те настояха за незабавно обявяване на мораториум върху замените до пълното им законово забраняване.

Жк "Слънчев бряг" се разраства още

в. Сега

Западната част на Слънчев бряг ще продължи да се разраства като жилищен комплекс. Министерството на регионалното развитие е одобрило застрояването на курорта с нови апартаменти, става ясно от пет заповеди, с които се разрешава вдигането на сгради до 5 етажа с паркинги върху терени в Слънчев бряг-запад. Собственици на имотите, върху които ще растат новите жк, са три фирми - "Поло ризорт", "Андалус груп", "Транслог", и физически лица.

Всеки втори е теглил потребителски кредит

в. Новинар

Всеки втори българин вече е теглил потребителски кредит, сочи изследване на УниКредит Груп. Заемът е вторият по популярност банков продукт след дебитните карти, а България се нарежда на едно от първите места в Централна и Източна Европа по отпуснати потребителски кредити през миналата година, казват от финансовата компания. Най-много са изтеглените потребителски заеми за така наречените нецелеви нужди, сочат данните. Те се ползват за покупка на различни стоки, за лечение, за автомобил, за пътуване, за ремонт на дома. Някои потребители взимат заем за подобряване на енергийната ефективност на жилищата или за студентска издръжка.

Екоминистерството даде на прокурор незаконни постройки в защитена зона

в. Дневник

Регионалната инспекция за околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще сезира Окръжна прокуратура – Бургас, заради незаконни постройки в местността "Айроди", която е част от защитена местност "Устие на река Велека". Сигналът е по разпореждане на министър Джевдет Чакъров, съобщиха от екоминистерството. Министърът е наредил спешна проверка по случая след получаване на сигнал в края на миналата седмица. В резултат на нея се е оказало, че близо до оградата на базата на БАН са изградени 12 бунгала, 2 от които не са трайно свързани със земята, а останалите са върху бетонова основа.

Липсата на помощи в птицевъдството е свила бранша

в. Дневник

Не повече от 150-200 са птицевъдите в България, докато преди години само в Русенско са били около 100. Заради липса на подпомагане на бранша птицефермите постепенно прекратяват дейността си. Това каза за "Дневник" председателят на Асоциацията на птицевъдите "Добруджа" Димитър Илиев. Той и колегите му от страната ще се включат в националния протест в столицата утре. Те ще поставят исканията си пред Министерството на земеделието и храните дейността им да бъде субсидирана от следващата година както е в Румъния- по 45 евроцента на предадено в кланица пиле. Очакват също държавна помощ за тази година за брой предадени пилета и яйца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 09.09.22 г.
fallback