fallback

Дефицитът по текущата сметка се увеличи с над 30% за година

Темпът на нарастване на отрицателното салдо по текущата сметка към края на юни е най-силният от началото на годината

17:32 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отрицателното салдо по текущата сметка за първите шест месеца на 2008 г. достигна 3,79 млрд. евро (11,5% от БВП), което представлява повишение от 31,18% на годишна база, показват данни на Българска народна банка.

Само за юни текущата сметка има дефицит от 688,3 млн. евро в сравнение с 299,4 млн. евро за същия месец на миналата година.

Увеличението идва основно от значителното повишение на търговския дефицит на страната, който за периода януари-юни по предварителни данни* възлиза на 4,29 млрд. евро, или с 31,5% повече от съответния период на миналата година.

Износът (FOB)** възлиза на 7,73 млрд. евро, като нараства с 24,6% на годишна база при 8,4% за същия период на миналата година. Вносът (FOB) e 12,02 млрд. евро, като нараства с 27% на годишна база при 18,9% за същия период на миналата година. Основен принос за разликата в темповете на растеж на вноса на годишна база за отчетния период на 2008 г. и на същия период на 2007 г. има увеличението на цените на суровия петрол и природен газ, уточняват от БНБ.

“Данните показват, че ръстът на вноса отново изпреварва този на износа. В началото на годината за няколко месеца се наблюдаваше обратната тенденция, която се надявахме, че ще се запази, но за съжаление това не се случи. Аз лично не очаквам до края на годината темповете на ръст на износа да изпреварят тези на вноса, най-оптимистичния вариант е да се движат в близки граници. Това обаче означава, че по всяка вероятност ще станем свидетели на допълнително разширяване на дефицита”, коментира за Investor.bg Димитър Чобанов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

“Освен отрицателния търговски баланс може да се отбележи и спадът на излишъка в перото “Услуги” спрямо миналата година. Това намаление вероятно идва от повишението при пътуванията на българи в чужбина, което съотвества на по-високия стандарт на живот”, смята още Чобанов.

Салдото по услугите е положително, в размер на 217,2 млн. евро, при положително салдо в размер на 309,2 млн. евро за същия период на 2007 г.

Салдото по статията “Доход” е отрицателно, в размер на 184,5 млн. евро при отрицателно салдо в размер на 88,3 млн. евро за същия период на предходната година. Нетните постъпления от текущи трансфери възлизат на 469,7 млн. евро спрямо 153 млн. евро за същия период на 2007 г., сочат още данните на БНБ.

“По отношение на статията “Доход” е нормално да се наблюдава повишение на отрицателното салдо. Доходите от преките чуждестранни инвестиции в основната си част се изнасят в чужбина, а по-малка част се реинвестират”, допълни Чобанов.

Преките чуждестранни инвестиции в страната към края на месец юни са в размер на 2,08 млрд. евро при 2,54 млрд. евро за същия период на 2007 г. Преките инвестиции покриват 54,9% от дефицита по текущата сметка за отчетния период, при 87,9% за януари – юни 2007 г.

Австрия, Германия и Гърция заемат първите три позиции в географската структура на преките чуждестранни инвестиции съответно с дялове от 17,8%, 13,6% и 11,8%, следвани от Великобритания (10,5%), Люксембург (8,8%), Русия (4,9%) и Холандия (4,1%).

По статията “Други инвестиции - пасиви” се наблюдава повишение от 3,07 млрд. евро при ръст от 1,65 млрд. евро за съответния период на миналата година.

Финансовата сметка има излишък от 4,71 млрд. евро за полугодието в сравнение с 4,38 млрд. евро година по-рано.

“При преките чуждестранни инвестиции се забелязва чувствително понижение с около половин милиард евро, което идва основно от сектора на недвижимите имоти. Същевременно се наблюдава едно пренасочване на чуждестранните инвестиции от “преки” към други видове, като търговски заеми и т.н. Това поддържа излишъка по финансовата сметка на едно добро ниво, което покрива отрицателното салдо по текущата сметка. Като цяло платежният баланс е положителен, и то в по-голям размер от съответния перод на миналата година. Това означава, че България за момента успява да финансира вноса на стоки и услуги”, коментира Димитър Чобанов.

Общият баланс към края на юни е положителен, в размер на 1,27 млрд. евро при положителен общ баланс в размер на 895,6 млн. евро за първото шестмесечие на миналата година.

*Данните за външната търговия, включени в месечната статистика за платежния баланс, са предварителни и са изчислени преди излизането на официалната статистика, която БНБ получава от Националния статистически институт. Данните за търговския баланс се актуализират на следващия месец.

**Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
fallback