fallback

Цистерна обгази със серен диоксид пловдивски квартал

Близо 400 души бяха евакуирани от домовете си

17:20 | 11.08.08 г.

Теч от оставена без надзор цистерна с втечнен серен двуокис обгази квартал в северната част на Пловдив и стана причина за среднощна евакуацията на около 400 души от квартал Гаганица. Замерванията на специалистите с контролни уреди в неделя срещу понеделник показали увеличение от 4-5 пъти над допустимите норми на серен диоксид във въздуха. Това предизвиква кашлица, сълзене на очите, белодробен оток и може да има летален изход. Най-потърпевши от такова обгазяване са хората с хронични болести на дихателните пътища.

Живеещи в Гаганица са подали сигнала за острата миризма в квартала. Съществуват основания да се мисли, че обгазяването на района е започнало още предното денонощие, но очевидно в началото е било в по-малки концентрации. Сформирани са веднага спасителни екипи от няколко институции, които са взели решение за евакуация на населението заради почти пълното безветрие в събота срещу неделя. Липсата на въздушни течения позволява на опасния газ, който е тежък, да се стеле ниско над земята, обясни шефът на Областната дирекция „Гражданска защита“ (ГЗ) Атанас Атанасов.

Без да са принудени да използват насилствени мерки, сформираните екипи на ГЗ, полицията, Спешна медицинска помощ, са евакуирали част от жителите на „Гаганица“. Останалите са напуснали квартала със собствените си автомобили. Извозените с автобуси са били настанени в III ДКЦ в Пловдив, а двама по-възрастни и болни граждани са прекарали нощта в Спешна медицинска помощ. Няма пострадали, увериха днес от ГЗ, ОД „Полиция“ и Областната администрация.

Специалистите отначало трудно са се ориентирали откъде може да идва замърсяването. Макар тук да е Северната индустриална зона на Пловдив, в нея няма промишленост, която да използва серен двуокис. Въпреки това сравнително бързо е открит източникът на замърсяването – цистерна в двора на бившата мототехника, която е била без регистрационни табели. Около нея опасната концентрация на отровния газ е била 12 пъти над нормата. Още през нощта следователите откриват собственика й - фирма „Диоксид“ ООД на Петър Манчев.

Цистерната е преместена извън Пловдив. Днес жителите на „Гаганица“ се завърнаха по домовете си, тъй като показателите на въздуха в квартала вече са в норма. Няма данни за замърсяване на други райони на Пловдив, както и на близките села.

Води се следствие. Екипите разследват дали има умисъл в този среднощен инцидент, проверяват дали са спазени правилата за съхранение на опасни течности като тази, предизвикала обгазяването на Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
fallback