fallback

Стартът на "късите" продажби на фокус тази седмица

В четвъртък е и началната дата за търговия с правата от увеличението на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ

07:44 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вниманието на инвестиционната общност тази седмица ще бъде насочено към старта на "късите" продажби и маржин търговията, насрочен за 14 август (четвъртък).

От тази дата влизат в сила измененията в Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти. Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири - с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии; минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя; среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30 и произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.

От 14 август в прозореца за въвеждане на поръчки в COBOS ще бъде добавено ново поле, което ако бъде маркирано ще указва, че поръчката за продажба е поръчка за осъществяване на къса продажба, а в случаите на поръчка за покупка – на маржин покупка.

Анкета на Investor.bg показа, че 48% от пазарните участници биха се възползвали от въвеждането на къси продажби на БФБ.

На 14 август ще се проведе и аукцион за неизползваните права от увеличението на капитала на Балкантурист Елит АД от 10,18 на 45,8 млн. лв.

Също в четвъртък е и началната дата за търговия с правата от увеличението на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ. Дружеството планира да увеличи капитала си от 44,06 на 110,14 млн. лв., чрез издаване на 66 084 087 нови акции, всяка с номинал от 1 лв. и емисионна стойност от 1,90 лв. за брой.

От днес (11 август) пък стартира търговията с правата на Пи Ар Си АДСИЦ. Компанията планира уеличение от 650 хил. лв. на 5,85 млн. лв., чрез издаване на 520 000 нови акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 10 лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 10.08.08 г.
fallback