fallback

Готвят нови законови промени в електроснабдяването

Според промените в Закона за енергетиката ще се плаща само за реално изразходената енергия

14:57 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Гражданите трябва да са по-добре защитени при взаимоотношенията си с електроразпределителните дружества, каза министърът на икономиката Петър Димитров на пресконференция днес.

Той напомни за неправомерното прекъсване на електроснабдяването на неговото жилище преди няколко дни поради неплащане в срок, а всъщност сметката е била платена и заяви: „Подобни случаи са безобразие към обикновения българин. Не е нормално да се изключва електроснабдяването без съответният гражданин да е предварително уведомен, а след това би трябвало да има и ново уведомяване за прекъсване на тока“.

По думите му трябва да има и по-ясни правила за гражданите как да търсят правата си.

Димитров обясни в тази връзка, че е сезирал ДКЕВР да се разгледа въпросът за условията, при които се прекъсва електроснабдяването, а също така и въпросът за високите такси за възстановяването му, които от 1 август вдигнаха 4 пъти до 40 лв.

Министърът каза още, че се готвят промени в Закона за енергетиката, според които ще се плаща само за реално изразходената енергия, както е в европейските директиви.

От началото на май ЧЕЗ въведе тримесечно отчитане на електромерите, за да се спестят разходите за ежемесечното им отчитане. Плащането на изразходената електроенергия обаче продължава да става всеки месец на т. нар. потребление на база предишни периоди. Много граждани вече се оплакват, че сметките им са завишени.

При евентуално връщане на ежемесечното отчитане отново ще се заплаща реално изразходената електроенергия.

Съществува и вариант да има отчитане по желание на гражданите за по-дълъг период от време, например 3 или 6 месеца, но тогава би трябвало да се заплаща след изтичане на целия срок отново според реално изразходената електроенергия.

Във връзка с журналистически въпрос относно избора на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене Димитров посочи, че следващата седмица ще има среща с представителите на достигналите до последния кръг на конкурса RWE и Electrabel, тъй като част от предложенията в окончателните ми оферти са поставени под условие и са необходими редица уточнения.

Към момента между фирмите, които са направили заявки да бъдат подоизпълнители на строителството на АЕЦ Белене, чийто изпълнител е руската Атомстройекспорт, са Енергоремонт, Монтажи, Енемона, Балканстрой и Промишлено строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 08.08.08 г.
fallback