fallback

Подписаха сделката за БМФ

Новите собственици планират още следващата година във флота да постъпят няколко нови кораба, а за следващите 3 години – 10-15 кораба

12:21 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес официално бе подписан приватизационният договор за продажбата на 70% от капитала на „Български морски флот“ ЕАД (БМФ) на спечелилата конкурса фирма „Кей Джи Маритайм Шипинг” АД.

Договорът бе подписан в Агенцията за приватизация от директора на АП Тодор Николов и изпълнителния директор на„Кей Джи Маритайм Шипинг” Явор Илиев в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев и на представители на собственика на фирмата купувач.

Между основните параметри на сделката са цената от 440,1 млн. лв. и инвестиции в размер на 779,88 млн. лв. за 10 години. Средносписъчният брой на плавателния състав ще бъде 2432 човека.

Освен това, купувачът се задължава да поддържа средногодишен общ тонаж на корабите не по-малък от 1,3 млн. DWT. Не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите трябва да плават под български флаг или под флага на друга държава от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

От фирмата купувач обявиха, че вече са към приключване преговорите им за закупуване на нови кораби, като се предвижда 3 от корабите да бъдат от българската корабостроителница Булярд, всеки с тонаж 55 хил. тона. Преговаря се също за закупуване на 10 кораба от корабостроителница от Южна Корея с тонаж 134 хил. тона всеки.

През следващите 10 години се предвижда да бъдат закупени общо 25-30 кораба, но собствениците планират още следващата година в БМФ да постъпят няколко нови кораба, а за следващите три години – 10-15 кораба.

За Investor.bg от ръководството на „Кей Джи Маритайм Шипинг” поясниха, че нямат никакви проблеми с поръчките за превоз, дори те са повече, отколкото могат да изпълнят, а по-важният за тях въпрос е за закупуването на нови кораби, тъй като техните цени непрекъснато растат.

След церемонията Петър Мутафчиев каза, че това е третата голяма приватизационна сделка в областта на транспорта от 3 години насам. Той смята, че и тя ще бъде много успешна, както по отношение на постигната цена, така и по отношение на инвестициите, като предходните две сделки за приватизация на България Ер и Българско Речно Плаване.

Мутафчиев съобщи, че 350 млн. лв. от средствата, получени от приватизацията на БМФ ще бъдат преведени в т. нар. сребърен фонд, който се смята за трети стълб на пенсионната система. По думите му от началото на управлението на правителството в сребърния фонд са натрупани вече над 1 млрд. лв., в това число тези от приватизацията на БМФ. Директорът на АП Тодор Николов каза, че според него днешната сделка е една от най-успешните в целият приватизационен процес в България.

От страна на новите собственици на БМФ декларираха, че сделката е взаимоизгодна и стремежът им ще бъде да върнат БМФ на позициите, които флотът е имал някога, тоест да бъде най-големият морски превозвач в Средиземноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 08.09.22 г.
fallback