fallback

Мегапроект за 300 млн. лева ще осигури планинска вода за пиене на Пловдив

Финасирането се поема от две министерства и от ЕБВР

17:39 | 07.08.08 г.

Реализацията на проект за 300 млн. лева ще осигури на Пловдив качествена питейна вода от високопланинската каскада „Въча“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е осигурило близо 1 млн. лева за старта на проектирането. Това стана известно днес след среща на кмета на Пловдив Славчо Атанасов със заместник-министъра на благоустройството и регионалното развитие Димчо Михалевски.

Идеята за прокарването на този водопровод до Пловдив, а също и с отклонение по посока към Хасково, е на възраст повече от 30 години. Но никоя от многобройните градски администрации, сменили се през това време, не можа да осигури финансиране на изграждането му.

Необходимите за водопровода, пречиствателната станция за питейна вода и водохранилището средства от около 300 млн. лева, ще бъдат осигурени от МРРБ, от Министерството на околната среда и водите, а също и чрез кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, обслужването на който ще поеме държавата.

Отреденият първи милион по реализацията на този крупен проект е предназначен за извършване на всички необходими проектантски дейности, за изготвянето на парцеларни планове съвместно с Община Пловдив и още четири други общини, през които ще преминава съоръжението, както и за самия магистрален водопровод.

В момента ВиК Пловдив извършва подмяна на магистрални водопроводи със заем от над 11 млн. евро от ЕБВР. Общината осигурява на дружеството още половин милион лева за допълнително проектиране на важни в града водопроводи. „Целта е, когато дойде водата от Родопите, да не стане така, че тръбите да не издържат на голямото налягане“, обясни кметът Славчо Атанасов.

Очакванията на МРРБ са до края на февруари работният проект да бъде изцяло готов, както и да са извършени необходимите отчуждителни процедури. „Около март 2009 г. трябва да сме структурирали цялостното финансиране, така че да сме в състояние държавата, общината и ВиК да проведат процедурата по възлагане на изпълнението. Така че през следващата година ще започне изграждането на този обект“, заяви Димчо Михалевски.

Съоръжението се окачествява от специалистите като доста сложно. Според тях за строително-монтажните работи ще са необходими от 24 до 30 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
fallback