fallback

Над 6,5 млрд. лв. са допълнително одобрените бюджетни кредити за 7 години

Огромна част от тези пари са одобрени по предложение на министъра на финансите, а информацията за изразходването им е изключително оскъдна

15:46 | 07.08.08 г.

За периода 2000 - 2007 г. общата сума на допълнително одобрените от българските правителства бюджетни кредити възлиза на малко над 6,5 млрд. лв., сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувано днес. Разделена по години, тази сума представлява средно малко над 2% от БВП на страната, отбелязват анализаторите.

Огромната част от въпросните 6,5 млрд. лв., около 4,6 млрд. лв., са одобрени от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите. Информацията за конкретното изразходване на тези средства е изключително оскъдна и е почти невъзможно да се откроят някакви резултати, се коментира в анализа.

Данните сочат, че допълнителните разходи на правителството са най-много в годините непосредствено преди парламентарни избори.

Голяма част от допълнителните средства са били предоставени на Министерството на отбраната - поне 151 млн. лв. за структурни реформи от резерва и 246 млн. лв. от преизпълнение на приходите в републиканския бюджет.

Най-много допълнителни средства от генерираните единствено от преизпълнението на приходите в републиканския бюджет, са били предоставени на Министерството на здравеопазването (335 млн. лв.) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (280 млн. лв.).

Министерският съвет е бил изключително щедър към самия себе си - той е получил 154 млн. лв. от средствата, одобрени от самия Министерски съвет по предложение на министъра на финансите, изпреварвайки дори Министерството на вътрешните работи (150 млн. лв.).

Над 1 млрд. лв. от допълнителните средства са били предоставени на общините, без да е ясно по какъв точно принцип са били одобрени и за какво точно са били изхарчени, пише още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 27.08.22 г.
fallback