fallback

Преглед на печата за 6 август

08:00 | 06.08.08 г.

16-годишен рекорд при зърнената реколта в. Стандарт

Прибраната през тази година реколта е една от най-добрите, а получените средни добиви от декар са най-високите за последните шестнайсет години. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на пресконференция по случай приключването на жътвената кампания на есенниците. Качеството на пшеницата е много добро, според министър Цветанов. От 1991 година досега такива високи средни добиви от декар - над 400 кг при пшеницата и ечемика, не е имало, подчерта той. Това се дължи на два основни фактора - добра агротехника при отглеждане на есенните зърнени култури и сравнително благоприятните климатични условия, посочи министърът.

Туризмът иска вече 40 млн. евро за реклама в чужбина в. Сега

40 милиона евро са необходими за реклама на България като туристическа дестинация, заяви вчера председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов. Тази сума е почти осем пъти по-висока от тази, която е заложена в тазгодишния бюджет на Държавната агенция по туризъм за същата цел: 9 649 000 лева. Само преди няколко месеца от борда поискаха държавата да отпусне 20 млн. евро, като тези пари трябваше да дойдат от бюджета, без представителите на самия туристически бранш да дадат някакъв принос. Вчера Гергов заяви, че точно сега е моментът България да бъде показана в позитивна светлина по телевизии като BBC и CNN, тъй като имиджът ни след спиране на парите по еврофондовете е плачевен.

Военните дали под наем хотели на цената на лека кола в. Дневник

Дружеството "Глобал трейд" е наело за 10 години от Министерството на отбраната без конкурс апетитна почивна база в морския курорт Китен. Фирмата, чийто собственик Йордан Василев е свързан индиректно със строителния гигант "Трейс груп", ще се разпорежда с туристическия обект до 2013 г. Благодарение на договора за "съвместна дейност" с министерството, сключен на 20 март 2003 г. за 8 години, през първите пет от тях "Глобал трейд" управлява базата, а министерството получава 40 на сто от приходите и годишен наем от 41 хил. евро. Договорът е подписан от министър Николай Свинаров след докладна записка на директора на агенцията "Отдих и възстановяване" Николай Цонев (сегашният военен министър). С докладната записка Цонев е уведомил ръководителя си за предложението на фирмата.

"Горна баня" обвини "Девин" и "Банкя", че добиват повече вода от разрешеното в. Дневник

Софийската компания за бутилиране на минерална вода "БК - Горна баня" изпрати писмо до премиера Сергей Станишев, в което обвини основните си конкуренти "Банкя" и "Девин", че добиват повече от разрешеното им по концесионен договор количество вода, съобщиха от дружеството. Това не е първото писмо на компанията до държавните институции. От "Горна баня" преди месец са сезирали икономическото и Министерството на околната среда и водите. Повод за обвинението са публично изнесените в медиите финансови резултати на "Девин" и "Банкя", които според "БК - Горна баня" са непостижими при сега съществуващите изисквания на закона.

Земеделският министър отстъпи на исканията на млекарите в. Новинар

60 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на земеделското министерство за подпомагане на производителите на мляко. Това предложение ще направи земеделският министър Валери Цветанов на правителственото заседание в четвъртък. Министърът заяви, че ако колегите му приемат това предложение, субсдията за производство на мляко ще започне незабавно да се изплаща на стопаните. Така до края на годината фермерите ще получават месечно по 20 ст. за всеки произведен литър, обясни схемата аграрният министър. Причината да се отпуснат непредвидено пари още за фермерите са нестихващите им протести в цялата страна.

12,5 млрд. евро ще глътне ВиК секторът в. Стандарт

Близо 12,5 млрд. евро са необходими за модернизацията на ВиК-сектора в България, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски на дискусия по проблемите на сектора. Във форума участват и представители на местната власт. Близо 35 на сто от тези средства ще дойдат от еврофондовете до 20 години. Останалата част от сумата трябва да се попълни от бюджета, чрез публично-частно партньорство и от средствата, акумулирани в пенсионните фондове, отбеляза Михалевски. Той информира, че сега в над 90 населени места има някаква форма на воден режим.

И вторите прогнозни сметки за ток са пълни с грешки в. Сега

Нови скандали предизвикаха вторите прогнозни сметки, които електроразпределителната компания ЧЕЗ разпрати на абонатите си. Пред офисите на компанията, обслужваща Западна и Северна България, пак се извиха опашки от недоволни клиенти, искащи да коригират сумите, които трябва да платят. Редакцията на "Сега" също бе залята от сигнали на недоволни граждани, получили известие, че през следващите три месеца трябва да плащат суми, неколкократно надхвърлящи реалното им потребление на ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 01.09.22 г.
fallback