fallback

Лукан Луканов: Решението на съда е забрана, а не запор

Бързият начин за разблокиране на акциите е съдия изпълнителят да оттегли иска си, заяви днес председателят на Надзорния съвет на Арома АД

12:51 | 05.08.08 г.

"Решението на съда е забрана, а не запор и съдия изпълнителят на три страници е тълкувал решението на съдията и е написал думата запор, за да убеди Централен депозитар да запорира акциите. А всеки студент по право знае, че съдия изпълнителят няма право да тълкува", заяви Лукан Луканов, председател на Надзорния съвет на Арома, на пресконференция днес.

"Акциите ще бъдат блокирани докато не падне обезпечението от съда и аз няма да се примиря докато това не се премахне и не се затвори вратичката за съда да участва в корпоративни игри. При тази съдебна процедура има възможни корупционни практики, защото процесът е бърз, а възможността за защита на жертвата - никаква", уточни Луканов.

Процедурата не ни дава възможност да обжалваме, това е капан. Въпреки това нашите юристи са обжалвали през апелетивен съд законосъобразността. Обжалвали сме заповедта, както и действията на съдия изпълнителя, уточни Луканов. Не са приети мерки пред европейските институции.

В Арома работят 500 човека, от които половината са акционери и всеки ден ми се обаждат. В решението на съда не са дадени аргументи за уважаване на желанието на ищеца, а е трябвало да бъдат дадени аргументи, смята Луканов.

"Най-близкият вариант за решение на кризата е съдия изпълнителят да оттегли запорите си. Имаше двама съдебни изпълнители - първият дойде, взе си документите и каза, че не може да направи запор. Но Мариян Петков не се отказа. Ако не го направи лично, аз персонално и акционерите около мен ще му търсим отговорност до дупка", заяви Луканов

"Вторият начин е да чакаме иск. Дали ще се появи - никой не знае. Като се появи пак има процедури, които ще отнемат 2-3 месеца. Знам, че и БФБ и КФН са се видяли в чудо, защото пред очите им се руши пазара, който те са градили с години", каза още Лукан Луканов.

По думите му 800 лица са без възможност да се разпореждат със собствеността си. Решението наказва трета добросъвестна страна. В този смисъл решението явно нарушава конституционните права на нашите акционери. На второ място това е изключително опасна и безпреценетна намеса в капиталовия пазар.

"Молителят е моя бивш съдружник Красимир Митев и в конкурентната борба Арома твърдо печели. Това е основната причина Арома така жестоко да бъде атакувана от Рубела. Пренасянето на тази борба в съда не е за първи път. Ние с Красимир Митев наистина имаме сериозен личен конфликт по повод участието ни в тези две компании. Аз имам своите 40% в Рубела", каза Лукан Луканов.

Абсурдното е, че липсва гаранция за жалбоподателя, която да се използва при евентуални вреди върху Арома. Ако има такава гаранция срещу Астра –Зенека например, тя би била колосална сума.

„Станахме безкомпромисни конкуренти, защото Красимир Митев открадна марката "Дентал" в момента, когато създадохме Рубела и придобих миноритарен дял. Митев регистира на свое име марката Дентал”, сподели Луканов.

На 22 декември 1998 г. получихме решение на съда, с което Арома бе обявена в несъстоятелност от Красимир Митев и Рубела. Съдията, който ни обяви в несъстоятелност, е сегашният председател на Софийския градски съд. Ставаше дума за дълг от 180 хил. лв., които бяхме депозирали в банка, за да докажем платежоспособност.

Не приемам тезата на Красимир Митев, че той е жертва на мои комбинации и на други лица. След като се разделихме и той загуби участието си в Астера, а аз - в Рубела, всички негови действия са свързани с опитите на Арома да бъде поставена на колене.

Акциите на Арома в периода 20-22 юли бяха около 2,6 - 2,7 лв. След съобщението цената на акциите падна до 2,04 лв. Това са преките вреди, които понасят акционерите на Арома.

"Красимир Митев, заявява, че възбраната е на база редовно насрочено производство за септември. А в мярката пише, че е на база бъдещ иск. Ако беше по насрочено производство щяхме да можем да обжалваме, но не е така. Всички тези игрички струват около 7,5 млн. лв. на инвеститорите в Арома. Рано или късно обезпечението ще падне, но какво правим после? Има ли някой които може да заложи днес, колко ще струват акциите на Арома? Вече има оферти купува по 1,2,10 стотинки за акция", заяви Луканов.

"Бих говорил с Красимир Митев и бих се споразумял, но на принципна основа. По конкретния повод за Арома нямам намерения, но за Астера и Рубела може да говорим", добави още председателят на Надзорния съвет на Арома.

Лукан Луканов заяви, че ще окаже помощ на всички акционери, осигуриявайки безплатна юридическа помощ.

Арома ще остане на козметичния пазар и дори заявяваме желание за регионално лидерство, заяви Лукан Луканов.

"Бизнесредата е много тежка. Вижте какво прави Китай, какво прави Западна Европа. Затова аз ви казах, че преди 2,5 г., когато Арома имаше пазари в над 35 държави, ние си задодохе въпроса, какво правим когато пазарите се отворят? Тогава ние решихме, че ще се концентрираме в балканския регион. Трябваше да променим продуктите, качеството. От годините които минаха и опита, който имам, за мен руският пазар ще бъде загубен за голяма част от българските компании. Причината е, че ние бяхме 40 г. позиционирани в съзнанието на руснаците, като качествена продукция, но евтина. Сега там влязоха мултинационалните компании и ние не можем да оцелеем срещу тях. В тамошните супер маркети ние не можем да влезем. Ние опитахме, похарчихме колосални за нас пари. Но е трудно, дори невъзможно. Затова решихме да останем в България, имаме много лоялни клиенти и сме лидери в повечето сегменти", е мнението на Лукан Луканов.

Акциите на Арома бяха запорирани в изпълнение на разпорежданията на частния съдия изпълнител Мариян Петков, след наложена обезпечителна мярка на Софийски градски съд за забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома.

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
fallback