fallback

Близо 12,5 млрд. евро са необходими за модернизация на ВиК-сектора

Сега в над 90 населени места има някаква форма на воден режим

12:03 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Близо 12,5 млрд. евро са необходими за модернизацията на ВиК-сектора в България, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски пред участниците в дискусия по проблемите на сектора, предаде БТА. Във форума участват и представители на местната власт.

Близо 35 на сто от тези средства ще дойдат от еврофондовете до 20 години. Останалата част от сумата трябва да се попълни от бюджета, чрез публично-частно партньорство и от средствата, акумулирани в пенсионните фондове, отбеляза Михалевски.

Той информира, че сега в над 90 населени места има някаква форма на воден режим.

Заместник-министърът посочи, че с новия законопроект за водоснабдяване и канализация общините стават равнопоставен и равноотговорен фактор при решаването на въпросите на сектора ВиК, защото държавата ще отстъпи от монополните си позиции в тази област.

По време на дискусията кметове посочиха, че е необходимо да има компенсаторен механизъм и финансови инструменти, чрез които да не се допусне да се оскъпи водата, заради инвестициите на общините в придобиване на собственост върху ВиК-съоръженията, което се регламентира в проектозакона.

Кметовете се опасяват, че водните оператори ще се насочат към големите градове за сметка на населените места с огромни инфраструктурни проблеми и с малко население.

Друг проблем според местната власт ще възникне на границата между две общини, където собствеността върху ВиК-мрежата ще е публично-държавна, което би затруднило, според кметовете, модернизацията й чрез еврофондовете. Опасенията на кметовете са свързани и с ефективността на териториалните съвети, чиято дейност е регламентирана в проектозакона, при ценообразуването на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
fallback