fallback

Преглед на печата за 5 август

07:57 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Уолстрийт джърнъл": Българската стоманена битка се разгорещява в. Стандарт

Вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува обширна статия на Маркъс Уокър, озаглавена "Българската стоманена битка се разгорещява". "Неотдавна тук, работниците във финансово затруднения стоманодобивен завод, задържаха членовете на ръководството си като истински затворници, за да ги принудят да подпишат договор", пише авторът. Бивш борец, за който се говори, че натрупал богатство, измъквайки от предприятието (Кремиковци - бел. ред.) пари в брой, бе застрелян от снайперист. Доставчиците водят дело срещу комбината за обявяване в несъстоятелност на фона на конкуренцията между двама стоманени магнати, които се борят за контрола над него.

Проблемите на България с корупцията, организираната престъпност, кражбата на икономически активи и неефективната правосъдна система са изпитание за способността на Европейския съюз да продължи да интегрира нови членки. С 27 държави в момента ЕС се е насочил към приемането на Хърватия, Македония и Турция, а след това и Сърбия, всяка от които носи своите собствени предизвикателства. Примерът с България обаче би могъл да бъде аргумент за опонентите, които твърдят, че ЕС вече е внесъл в границите си твърде много трудности, отбелязва Маркъс Уокър.

Тежка конкуренция за ремонта на пътя до летище София в. Дневник

Столичната община ще избира между пет компании изпълнител на цялостния ремонт на бул. "Брюксел", който свързва бул. "Цариградско шосе" с летището. В търга ще участват "Главболгарстрой", свързаната с Васил Божков "Мостстрой", австрийската "Алпине бау", испанската "Сиес България" и "Консорциум Брюксел", в който влизат "Пътконсулт 2000" и "Три ес", съобщиха от общината. Офертите на кандидатите все още не са отворени, а класирането им ще стане известно в средата на август.

Булевардът до летището ще бъде поправен основно за втори път в последните 4 години. През 2004 г. ударно за две седмици беше подменен само асфалтът за посрещането на олимпийския огън. Сега освен настилката ще се облицова и укрепва и мостът на пътя, като работата трябва да приключи за 14 месеца. Очаква се цената на ремонта да надхвърли 13 млн. лв. Преди четири години бързата реконструкция струваше 2.4 млн. лв.

Кабелни оператори могат да изключат bTV от пакета си в. Дневник

Единайсет кабелни оператори от Югозападна България са заявили, че от 1 септември спират да излъчват програмата на bTV. Причина за реакцията е искането на частната телевизия да й плащат лицензионна такса от 2.32 лева за абонат. "Искането на bTV не е ново. Преди година тя поиска пари, но Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) отказа. Договорите за разпространение изтекоха и bTV използва подновяването им, за да иска промяна. Според мен неоправдано", каза за "Дневник" изпълнителният директор на асоциацията Магдалена Георгиева. Тя обясни, че АБКО няма пръст в акцията и всеки оператор сам решава дали да приеме условията на bTV или не.

Дълговете на "Кремиковци" към държавата може да стигнат 900 млн. лв. в. Дневник

Дълговете на "Кремиковци" към държавата може да достигнат 900 млн. лв. и така правителството да стане най-големият кредитор на комбината. Това съобщи икономическият министър Петър Димитров пред БНТ в понеделник. Той посочи, че към "Булгаргаз", НЕК, БДЖ и Държавния фонд за реконструкция и развитие металургичното дружество има задължения за около 200 млн. лв. Отделно комбинатът се е възползвал от 400 млн. лв. държавна помощ преди неговата приватизация, която без изпълнение на плана за жизнеспособност би станала недопустима от Европейската комисия и държавата ще трябва да си поиска тези пари. С лихвите те са близо 700 млн. лв., обясни Петър Димитров, и така с вземания за близо 900 млн. лв. държавата щяла да има и водеща роля при избора на нов собственик. Общите задължения на комбината са близо 2.5 млрд. лв.

Пловдивският кмет не иска софийския боклук в. Новинар

Община Пловдив настоява за ревизия на договора с държавата за компенсиране с 47 милиона лева приема на софийския боклук в депото в край Цалапица. Това съобщи кметът на града Славчо Атанасов, който днес ще се срещне с финансовия министър Пламен Орешарски. Към момента са преведени само 9 млн. лв., поясни Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 03.09.22 г.
fallback