fallback

Преглед на печата за 2 август

09:28 | 02.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Людмил Стойков и Марио Николов връщат пари по САПАРД в. Дневник

Сред осемте случая на нарушения по САПАРД, разкрити само миналата седмица, е проектът на компанията за хладилно съхранение "Еврофриго", в която съдружници са били Марио Николов и Людмил Стойков. Одитът на евроекспертите от ОЛАФ е установил пропуски, които са били потвърдени и от последните проверки на агенция САПАРД. Людмил Стойков е сред официалните спонсори на президента Георги Първанов.

В резултат на това фирма "Еврофриго" е трябвало да върне над 2.9 млн. лв., които вече са възстановени, съобщиха от агенция САПАРД. Днес от агенция САПАРД съобщиха, че пет от осемте проекта са били посочени от ОЛАФ, а останалите три са разкрити от българските одитори.

До края на август се очаква да бъдат проверени всички одобрени проекти от лятото на 2006 г. досега.

От началото на действието на програма САПАРД до момента, от общо одобрени 3509 проекта са установени нарушения по 109, на обща стойност 29 млн. лв., информират от ДФ "Земеделие".  

За БДЖ вече трябват 6.5 млрд. лв. в. Сега

За да подобри своето състояние и нивото на безопасност, българската железопътна система има нужда от общо 6.5 млрд. лв. Тази цифра посочи вчера министърът на транспорта Петър Мутафчиев на тържество по повод 120-годишнината на БДЖ. Исканата сума от 6.5 млрд. лв. е залегнала в готвената поредна стратегия - програма за финансиране на българските железници за периода 2008 - 2013 г., върху която работела експертна група. Програмата ще е готова на 15 септември. От тази сума само за подмяна на вагони и локомотиви трябвали 1.5 млрд. лв. "Ако правителството не започне да инвестира в подмяна на вагони и машини, след 2 години ще са необходими дори 2.2 млрд. лева", обясни Мутафчиев, който заяви, че коалиционните партньори подкрепят това искане. ВМРО и ДПС свалиха шефа на общинския съвет във Велинград Изненадваща съвместна акция на заклетите политически противници ВМРО и ДПС доведе до сваляне на председателя на общинския съвет във Велинград Борис Голомехов от партия "Зелена България". Към акцията по неговото отстраняване се включи и БЗНС. Мотивите за това са, че Голомехов системно не е изпълнявал задълженията си. На негово място бе избран човек от движението на Доган - Мустафа Джамбаз. Голомехов обяви, че не е нарушил законите и правилниците и заплаши да се обърне към съда. Той не пропусна да отбележи странната конфигурация, довела до махането му. Бившият общинар №1 обяви, че воеводите са се обърнали срещу него заради опита му да ги отстрани от общинския съвет. Преди месец той сезирал общинската избирателна комисия за отсъствието на двама съветници от ВМРО от три поредни заседания.

Фермерите излизат на национален протест в. Сега

Животновъди от цялата страна ще се съберат на национален протест следващата седмица пред сградата на земеделското министерство, съобщи вчера председателят на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите (НРАММП) Христо Друмев. Протестът е планиран за следващата сряда. Стопаните ще настояват субсидиите за производство на мляко да се изплащат през цялата година, а не само шест месеца, както е сега. Фермерите получават по 20 стотинки за всеки произведен литър мляко. Стопаните настояват още да се плащат помощи за изхранване на животните, като те да са по 300 лв. на крава, 320 лв. за биволица, а за овце и кози – по 40 лв. за всяко отглеждано животно. Освен това земеделците искат най-после да заработи информационната система към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), в която да се регистрират всички отглеждани животни. Така земеделското министерство ще знае точния им брой, за да настоява за субсидии пред ЕС.

Търговци ще продават лекарства в бакалиите в. Новинар

Лекарства без лекарско предписание ще могат да се продават в дрогериите от търговци, които нямат медицинско образование. Това създава опасност за здравето на хората, смятат фармацевтите, които вчера се обявиха срещу приетите в четвъртък промени в закона за лекарствата в хуманната медицина. Те предупредиха, че дори употребата на аспирин заедно с други лекарства може да доведе до смъртни случаи. Ако човек, който си купува аспирин и не получи съвет от фармацевт или не бъде попитан от експерт какви други медикаменти пие, това може да създаде сериозни здравословни проблеми, предупредиха специалистите. Заради промените в закона обаче всеки търговец може да притежава аптека или дрогерия и да продава там лекарства, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Така на практика дори в хранителни магазини и търговски обекти може да има щандове с лекарства, опасяват се фармацевтите. Според тях ограничението в броя на притежаваните аптеки до 4 фактически разрешава веригите аптеки. Собствениците ще сключат договори с други лица, които законно, но в същото време само фактически ще притежават обекта. Така постепенно от пазара ще бъдат изтласкани единичните аптеки, собственост на фармацевти, а монополистите ще увеличат цените на лекарствата, смятат от съюза.

32 000 ромчета ще отпаднат от училище в. Новинар

Повече от 50 на сто, или близо 32 000 от ромските деца в страната ще отпаднат от системата на образование през следващата учебна година, защото ще бъдат закрити близо 320 училища, предвижда Деян Колев от институт „ Отворено общество”. Причина за това е, че близо 320 училища ще бъдат закрити през тази година. Те са предимно в селски райони, където голяма част от населението е от ромски произход. Според проучванията на "Отворено общество" едва 2000 роми от цялата страна следват висше образование.

Съдът отне три имота на бивш силов бос в. Стандарт

Комисията “Кушлев” постигна сериозен успех в Сливен. Днес сливенският окръжен съд оповести решението си по делото за отнемане на имоти на бившия шеф на групировката “Клуб 777” Атанас Мъндев. В момента на Атанас Мъндев е наложена постоянна мярка "задържане под стража" във връзка с повдигнато срещу него обвинение за пране на пари. Той беше задържан след специализирана операция на 6 юни т. г. в Сливен, в която взеха участие прокурори от Софийската окръжна прокуратура, служители от Националната следствена служба и полицаи от Сливен. Мъндев и до сега е в ареста. Комисията "Кушлев" му отнема в полза на държавата общо три имота и парични суми. Иде реч за къща в сливенския квартал “Клуцохор”. Отнема се една втора идеална част от имота на ул."Хаджи Вълкова" № 9, състоящ се целия от 255 кв.м. при граници: поземлени имоти № 751; № 749 и улица ведно с построената в източната част на имота жилищна сграда от две стаи, салон и килер на първия етаж и две стаи и салон в сутеренен етаж, представляващи самостоятелен жилищен обект, се казва в съдебното решение. Съдът прибира и известното заведение “Червило”, което се намира на ларгото в града под сините камъни. То бе закупено от приватизационна сделка. Заведението е с площ 165 квадратни метра. Семейството на Мъндев остава и без имот в балканското село Бялковци, община Елена. Там имотът, който е на родителите му Ангел и Мария, е върху площ от 2069 квадратни метра. Върху него има застроени масивни сгради.

Борисов къса концесията, ако пак се заринем в. Стандарт

Писмо с последно предупреждение прати кметът Бойко Борисов на концесионерите по чистота. В него се казва, че при повторна криза с извозването на сметта, общината ще преразгледа клаузите в концесионния договор. В документа е заложено, че ако градската управа наложи трикратно санкция на чистачите от "Новера", концесията може да се развали. На фирмите, които помагаха да се извози сметта сме платили по цени на концесионера, заяви днес кметът Бойко Борисов. "Новера" пък няма да получи 53 хил.лева от сумата определена за сметоизвозване. Той е категоричен, че те са били повикани, заради кризисната обстановка с пълните контейнери. Няма никакви игри с конкуренти, отсече кметът. В одитният доклад, който Сметната палата издаде за Столичната община финансовата оценка е "0 грешки", похвали се зам.-кметът по финанси Минко Герджиков. Събраните до момента данъци са с 27% повече от миналогодишните за същия период. 208 млн.лева от местни данъци и такси вече са налети в хазната. 100 млн.лева пък е сумата влязла в бюджета от приватизация. Бави се усвояването на парите по инвестиционната програма на общината заради тежките процедури, обясни Герджиков. От 40 млн.лева в това перо са изхарчени само 16 млн.лева. Останалите средства ще се пренасочат към други дейности, допълни зам.-кмета. 35 млн.лева са отделени за нови детски градини. До края на годината ще се открият нови 39 групи в забавачките.

Ремонтите на "Биндер" на Хаинбоаз разгневиха и Е.OН в. Дневник

Взривни работи по северната част на прохода "Хаинбоаз", извършвани от строителните компании, които ремонтират прохода, остават без електрозахранване десетки населени места в района за дълъг период от време. Това обяви "Е.OH България Мрежи" клон Горна Оряховица. Строителните компании дават информация за взривове два дни преди тях вместо определените в общите условия за работа с клиенти на дружество две седмици, което не пречи то да информира клиентите си. Изпълнителите не спазват и определените от тях самите графици за спиранията и времето без ток за абонатите се увеличава по искане на строителите.

Изпълнители на ремонта на прохода "Хаинбоаз" са консорциума между компанията "Биндер",управлявана доскоро от брата на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев и Пътни строежи Велико Търново". Европейската комисия спря финансирането по ФАР и ИСПА на фонда след като в."Капитал" разкри, че братовата компания е получила поръчки на фонда за над 120 млн. лв. и конфликта на интереси на Георгиев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 19.08.22 г.
fallback