fallback

Билборд стъпва във Варна до края на август с нова печатна база

Инвестициите ще бъдат в три направления - широкоформатен дигитален печат в София, както и широкоформатeн дигитален и офсетов печат във Варна

15:00 | 01.08.08 г.

Билборд АД предвижда общият размер на инвестициите да достигне 11,6 млн. евро към края на 2008 г., от които собственото участие ще възлиза на 3,7 млн. евро, се казва в съобщение, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Инвестициите ще бъдат в три направления - широкоформатен дигитален печат в гр. София, широкоформатeн дигитален печат в гр. Варна чрез дъщерното дружество Дигитал Принт ЕООД и офсетов печат в гр. Варна посредством дъщерното дружество Дедракс ООД.

Инвестиции в широкоформатен дигитален печат - гр. София ще бъдат за 2,2 млн. евро, от които 400 хил. евро собствени средства на дружеството.

Инвестициите включват закупуване и внедряване на нови печатни технологии за 3D печат, закупуване на машини за увеличаване на капацитета на UV печат и текстилен печат, закупуване на специализирано оборудване за автоматизация на довършителните работи (рязане, лепене, биговане и др.). До края на месец август 2008г. придобитите машини ще бъдат въведени в редовна експлоатация.

Инвестициите в широкоформатен дигитален печат и пазарното му представяне в гр. Варна са посредством изграждане на нова печатна база. Общият размер на предвидените инвестициите в това направление е 1,1 млн. евро – изцяло собствени средства. Предвижданията са широкоформатният дигитален печат в гр. Варна да започне да функционира в края на месец август 2008г.

Билборд АД възнамерява да осъществява офсетова печатна дейност в гр. Варна чрез дъщерното си дружество Дедракс ООД на територията на обща с дигиталния печат база. Размерът на предвидените инвестиции в това направление е 3,1 млн. евро, от които 400 хил. евро собствени средства. Към момента се уточнява необходимия машинен парк. Предвижданията са офсетовият печат в гр. Варна да започне да функционира в края на 2008 г.

Проектите в гр. Варна ще се реализират в обособена нова печатна база с обща площ 5 466 кв.м, от които търговска офис площ 336 кв.м и производствена площ 5 130 кв.м. Базата се намира в бизнес център Bee Garden, гр. Варна, като очакванията са предварителният договор за закупуване на помещенията да бъде сключен до 5 август 2008 г. Общият размер на необходимите инвестиции за придобиване и довършителни работи ще достигне 5,2 млн. евро.

Във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на офсетова и широкоформатна дигитална печатна база в гр. Варна, Билборд АД, в качеството си на едноличен собственик на капитала на Дигитал Принт ЕООД предоставя на дъщерното си дружество заем в размер на 5 млн. лв. при годишна лихва в размер на ОЛП плюс добавка от три процентни пункта и срок на издължаване до 31 декември 2009 г.

Билборд АД уведомява всички акционери, потенциални инвеститори и заинтересовани лица, че коментираните по-горе инвестиции следва да се разглеждат отделно от проекта „Изграждане на нова печатна база за листов и ролен печат в гр. Костинброд”, чиято реализация се осъществява съгласно предварително планираните съвместни действия с дъщерното дружество Хиитсет ЕООД.

Днес бе изтъргувана само една акция на Билборд на цена от 5 лв., или с 5,71% по-скъпо от предходната сесия.

Свързани компании:

Билборд АД(BBRD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
fallback