fallback

Елма АД отчита загуба от 939 хил. лв., приходите падат с 40 на сто

За съответния период на миналата година финансовият резултат на компанията е положителен, в размер на 51 хил. лв.

10:22 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Елма АД отчита загуба от 939 хил. лв. за първите шест месеца на годината, показват данните от отчета на дружеството, представен от БФБ-София. За съответния период на миналата година финансовият резултат на компанията бе положителен, в размер на 51 хил. лв.

Нетните приходи от продажби на продукция на троянския производител на електродвигатели падат с малко над 40% на годишна база до 3,58 млн. лв. Разходите за дейността намаляват с 22% до 4,94 млн. лв.

Нетният паричен поток от оперативна дейност на Елма АД за първите шест месеца на годината е положителен, на стойност 570 хил. лв., в сравнение с 220 хил. лв. към 30 юни 2007 г. От началото на тази година паричните средства на дружеството се понижават с 36 на сто до 96 хил. лв.

“През второто тримесечие на 2008 година се отчита рязко увеличаване на цените на черните метали. Пазарът на електродвигатели е по–инертен, реагира по–бавно на тази тенденция и компенсирането с по–високи цени на двигателите е изместено във времето”, уточняват от компанията.

“За минимизиране на негативното влияние на тези обстоятелства е преразгледан плана за второто шестмесечие на 2008 година. Редуциран е плана за двигатели в чугинено изпълнение, предприети са мерки за съкращаване на условно–постоянните разходи с цел реализиране на положителен резултат от дейността. Планираните приходи от продажба на продукжия за второто полугодие са в размер на 5,59 млн. лева”, се казва още в допълненията към отчета.

От началото на днешната борсова сесия няма сделки с книжата на Елма АД. Вчера те поевтиняха с 1,44% до 3,35 лв. за брой.

Свързани компании:

Елма АД(56E)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
fallback