fallback

Преглед на печата за 1 август

08:00 | 01.08.08 г.

Парламентът наложи мораториум върху строежи между блоковете в. Сега

В последния си работен ден неочаквано депутатите гласуваха мораториум върху бъдещи строежи в междублокови пространства. Решението влиза в сила от обнародването му в "Държавен вестник". То обаче няма да важи за терени с влезли в сила устройствени планове. Предложението дойде от независимия депутат Минчо Христов. Но тъй като в момента няма законово определение на пространството между блоковете, беше съществено редактирано и прието от управляващото мнозинство.

МОСВ одобри застрояването на Странджа в. Сега

4898 дка от територията на природен парк "Странджа" се определят за урбанизиране, стана ясно вчера след 5-часово заседание на висшия експертен екологичен съвет към МОСВ. Съветът прие общия устройствен план на община Царево и реши да го предложи за одобрение на министър Джевдет Чакъров. На 22 юли същата комисия върна плана за доработка с мотив, че в него има много пропуски, които трябва да се коригират. Вчера зам.-министърът Чавдар Георгиев обясни, че вече са взети мерки за опазване на околната среда и даде пример новото изискване да не се строи на 150 м от брегове на реки. Поправките са козметични, обявиха обаче екологичните организации, които сезираха Европейската комисия с искане за отваряне на наказателна процедура. Според тях той ще позволи застрояване с капацитет нови 100 000 легла. Царево обаче отрича това и твърди, че базата ще бъде наполовина по-малка.

Износът на зърно може да достигне 1 млн. тона в. Дневник

Над 350 хил. т. е изнесеното до момента зърно от новата реколта през пристанище Варна, каза за "Дневник" изпълнителният директор Данаил Папазов. По думите му, очакванията на порта са количеството на износа да достигне 1 млн. т., тъй като пиковите моменти в износа продължават обичайно до края на септември. Заради сушата и лошата зърнена реколта, през миналата година бяха изнесени малко повече от 250 хил.т. зърно. Освен пшеница и ечемик, тази година за първи път има и износ на рапично семе. Количеството е около 18 хил.т.

Турция се кани да въведе такси за наши превозвачи в. Сега

Министерството на транспорта на Турция се готви да даде отговор на едностранно въведената от България такса от 83 евро за преминаващите турски ТИР-ове. Това съобщи вчера пресата в южната ни съседка, позовавайки се на генералния директор на турските сухопътни превози Талят Айдън. Според него от 1 септември Турция ще събира такса от всички български превозни средства - камиони, автобуси и леки коли, които преминават през нейна територия. Каква ще е таксата, не се уточнява. Същевременно турските камиони ще заобикалят българската територия. Стоките, които се превозват за европейските страни, ще бъдат оставяни на българската граница, твърди в. "Заман".

Пристанище Варна купи нов кран в. Дневник

През втората половина на август в пристанище Варна ще бъде доставен нов кран с товароподемност 105 т., каза за "Дневник" изпълнителният директор Данаил Папазов. Инвестицията е 2,930 млн. евро, като част от средствата за покупката са собствени. Остатъкът е осигурен чрез кредит от SG Експресбанк. Съоръжението е изцяло ново и е с марка "Готвалд". Мобилният кран ще бъде предназначен за работа на пристанище Варна-запад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 07.09.22 г.
fallback